ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΤΟ MACA;
Μοιάζει με το γνωστό ελληνικό ''ραπανάκι'' όμως αναπτύσσεται στα υψίπεδα των Άνδεων στα βουνά του Περού. Η σύνθεση του σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι μοναδική και συγκεκριμένα η ρίζα του αποκαλύπτει την παρουσία βιολογικά ενεργών αρωματικών γλυκοζινολιτών. Αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία φυσικών προϊόντων που τους βρίσκουμε σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών όμως η οποία ανήκει σε έναν σχετικά μικρό αριθμό βοτανικών οικογενειών. Οι γλυκοζινολίτες έχουν την ικανότητα να δίνουν έναν αριθμό από χαρακτηριστικά προϊόντα όπως εστέρες και νιτρίλια(πτητικά έλαια) γνωστά με τον γενικό όρο στη διεθνή βιβλιογραφία ως «λάδια μουστάρδας».
Η ανάγκη του ανθρώπου για κατανάλωση ορισμένων φυτών που φέρουν οξεία οσμή και πικρή γεύση είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Το γεγονός αυτό μαζί με τις ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες εκχυλισμάτων, χυμών και πολτών από τα φυτά αυτά οδήγησε στην καλλιέργεια τους σε πολλά μέρη του κόσμου. Μετά την ανακάλυψη απανθρακωμένων σπόρων από πολλές ποικιλίες που έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου και χρονολογούνται από το 4000π.Χ , έθεσε την ιατρική κοινότητα στις απαρχές του 17αιώνα να μελετήσουν και να αναλύσουν περισσότερο τους σπόρους μουστάρδας, τους οποίους οι αρχαιότεροι πολιτισμοί δεν τους χρησιμοποιούσαν μόνο για καρύκευμα αλλά και για φαρμακευτική αγωγή στο τσίμπημα του σκορπιού όπως καταγράφηκε από τον Πυθαγόρα (~530π.Χ) και Ιπποκράτη (~400π.Χ) . Όμως και η Ρωμαίοι καλλιεργούσαν διάφορους τύπους λάχανων και μπρόκολου διότι γνώριζαν πόσο ωφέλιμα ήταν στις στομαχικές διαταραχές, στη διάρροια, στην αρθρίτιδα, στον πονοκέφαλο.
Η ανάγκη του ανθρώπου για κατανάλωση ορισμένων φυτών που φέρουν οξεία οσμή και πικρή γεύση είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Το γεγονός αυτό μαζί με τις ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες εκχυλισμάτων, χυμών και πολτών από τα φυτά αυτά οδήγησε στην καλλιέργεια τους σε πολλά μέρη του κόσμου. Μετά την ανακάλυψη απανθρακωμένων σπόρων από πολλές ποικιλίες που έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου και χρονολογούνται από το 4000π.Χ , έθεσε την ιατρική κοινότητα στις απαρχές του 17αιώνα να μελετήσουν και να αναλύσουν περισσότερο τους σπόρους μουστάρδας, τους οποίους οι αρχαιότεροι πολιτισμοί δεν τους χρησιμοποιούσαν μόνο για καρύκευμα αλλά και για φαρμακευτική αγωγή στο τσίμπημα του σκορπιού όπως καταγράφηκε από τον Πυθαγόρα (~530π.Χ) και Ιπποκράτη (~400π.Χ) . Όμως και η Ρωμαίοι καλλιεργούσαν διάφορους τύπους λάχανων και μπρόκολου διότι γνώριζαν πόσο ωφέλιμα ήταν στις στομαχικές διαταραχές, στη διάρροια, στην αρθρίτιδα, στον πονοκέφαλο.
Μαζί με άλλα λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, μαζί και το γογγύλι «Maca» ανήκει στην τάξη των Σταυρανθών.
Η θρεπτική ανάλυση της ξηρής ρίζας Μάκα είναι στα εκατό γραμμάρια περίπου 250 mg ασβεστίου, 2 gr καλίου, και 15mg σιδήρου καθώς και σημαντικές ποσότητες λιπαρών οξέων (συμπεριλαμβανομένων του λινολενικού και ελαϊκού, γνωστών για τα πολλαπλά οφέλη και κυρίως στο ευαίσθητο καρδιαγγειακό σύστημα του οργανισμού μας). Το Μάκα περιέχει στερόλες (έως 0.1%) άλλα και βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Εκτός από την αναφερόμενη πλούσια περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία περιέχει βιταμίνη B1, βιταμίνη B2, βιταμίνη B12, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, αλκαλοειδή, τανίνες και σαπωνίνες. Οι σαπωνίνες που χρησιμοποιούνται ιατρικώς ως αντιβιοτικά και για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης, χρησιμοποιούνται και σε φάρμακα για καρδιακά νοσήματα. Είναι φυτο-χημικά συστατικά που βρίσκονται σε πολλά βότανα και τις περισσότερες φορές δεν ενεργούν άμεσα στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά σαν πρώτες ύλες για να συνθέσει τις κατάλληλες ενώσεις. Μελέτες δείχνουν τα ευεργετικά οφέλη στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, στον καρκίνο, στην υγεία των οστών, και στην διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η πάπρικα περιέχει σαπωνίνες. Άλλα βότανα που περιέχουν σαπωνίνες συμπεριλαμβάνονται το Ginseng, η Τριγωνέλλα, η Μηδική. Κάποια άλλα βρώσιμα φυτά επίσης περιέχουν σαπωνίνες , όπως τα σπαράγγια , αγαύη , η σόγια , τα κόκκινα κρεμμύδια και τα ρεβίθια. Οι σαπωνίνες ανήκουν στα ΤΕΡΠΕΝΟΕΙΔΗ που είναι φυσικά οργανικά μόρια (υδρογονάνθρακες) με άτομα άνθρακα πολλαπλάσια του πέντε και ταξινομούνται σε ομάδες ανάλογα τα άτομα άνθρακα που περιέχουν στο μόριο υδρογόνου.
Σε αυτές της ομάδες ανήκουν και τα ΔΙΤΕΡΠΕΝΙΑ (C20H32)...Σε αυτά ανήκουν γερανύλγερανιόλες (φυτόλη, καουρένιο, γιββερελικό και η φουσικοσίνη). Τα γκινκολίδια είναι διτερπένια με μοναδική δομή και χαρακτηριστικά συστατικά των φύλλων του Ginkgo Biloba γνωστού για την τόνωση της αιμάτωσης του μικρο-κυκλοφορικού, δηλαδή τα πολύ λεπτά αγγεία που λέγονται τριχοειδή αγγεία. Περιλαμβάνει τα λεπτά αγγεία στους οφθαλμούς και το κέντρο όρασης, το κέντρο ακοής αλλά και την γενικότερη καλύτερη κυκλοφορία αίματος στα τριχοειδή αγγεία του εγκεφαλικού φλοιού συμβάλλοντας στην συγκέντρωση και ενίσχυση της μνήμης. Έναν μοναδικό ζώντα εκπρόσωπο μιας οικογένειας φυτών που κάποτε περιλάμβανε τουλάχιστον 6 γένη. Tα γκινκολίδια θεωρούνται ως τα φαρμακολογικά ενεργά συστατικά. Μεγάλη προσοχή έχουν ελκύσει επίσης τα γκινκολίδια λόγω της ισχυρής ανταγωνιστικής δράσης ενάντια στον παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων.
Τα ΤΡΙΤΕΡΠΕΝΙΑ (C30H48) Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα ΣΚΟΥΑΛΕΝΙΑ και τα ΛΕΜΟΝΟΕΙΔΗ στα οποία αποδίδονται αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδη δράση, τα οποία είναι φυτο-χημικές, αντιοξειδωτικές ουσίες, που έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την παραγωγή συγκεκριμένων ενζύμων που ενεργούν πάνω στα καρκινικά ή τα προ-καρκινικά κύτταρα, τα διασπούν και τα απομακρύνουν από το σώμα στη συνέχεια, οι ΣΤΕΡΟΛΕΣ - φυτοστερόλες που είναι τα φυτικά δομικά συστατικά της κυτταρικής μεμβράνης.
Τα ΤΕΤΡΑΤΕΡΠΕΝΙΑ (C40H64) Σε αυτή την ομάδα ανήκουν το φυτένιο και τα καροτενοειδή και ο κατάλογος είναι αρκετά μεγάλος που όπως καταλαβαίνεται πρόκειται για τα γνωστά στους περισσότερους μας ενεργά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν κυρίως τα λαχανικά και τα γνωστά πλέον με τον όρο «βότανα», που δεν είναι τίποτα διαφορετικό από λαχανικά απλά με πιο ισχυρή δράση στις ιδιότητες των ουσιών τους.
Η τονωτική δράση της ρίζας Μάκα οφείλεται στη πληθώρα βιταμινών, οξέων και μεταλλικών στοιχείων που περιέχει. Χρησιμοποιείται από αθλητές για αύξηση της αντοχής και βελτίωση των επιδόσεων.
Το Μάκα περιέχει πληθώρα ενεργών συστατικών όπως βιταμίνες Β1, Β2 και C, πρωτεϊνες (μέχρι 11%), φυτικές ίνες, τανίνες, μεταλλικά στοιχεία (Κάλλιο, Βισμούθιο, Χαλκό, Σίδηρο, Φώσφορο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο), φρουκτόζη, γλυκόζη, αμινοξέα (Αργινίνη, Αλανίνη σε αναλογία ισορροπίας εκ φύσεως, που όπως έχω προαναφέρει η αλανίνη συνεργάζεται άψογα με άλλα αμινοξέα στη αναδόμηση του μυϊκού ιστού), στερόλες, καροτένη και νιασίνη γνωστή ως βιταμίνη Β3.
Στη περίπτωση του Μάκα όπως προαναφέρθηκε το ρεπερτόριο της επάρκειας θρεπτικών στοιχείων και ενώσεων, έρχεται και συμπληρώνεται και ο ψευδάργυρος στο παζλ που επιδρά ευεργετικά στην σεξουαλική ζωή αφού είναι γνωστός ο ρόλος του ψευδαργύρου στο αναπαραγωγικό σύστημα και γυναικών και ανδρών.
Σήμερα, η ξηρά ρίζα Μάκα αλέθεται για κονιορτοποίηση και πωλείται σε κάψουλες και σκόνη ως συμπλήρωμα διατροφής σαν φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών (αμινοξέα, μέταλλα, πλήθος μικροθρεπτικών ιχνοστοιχείων και βιταμινών...) ώστε να περιορίσει τα προβλήματα γονιμότητας και των δύο φύλων αλλά και να υποστηρίξει τη στυτική λειτουργία αντρών. Όμως ως επι των πλείστων να ανεβάσει τα επίπεδα αντοχής στη σωματική κόπωση. Περιέχει περίπου 10% πρωτεΐνη όπως αναφέρθηκε υπό μορφή κυρίως αμινοξέων. Είναι γνωστό ότι τα αμινοξέα (οι δομικές μονάδες των πρωτεϊνών) είναι απαραίτητα στη διατροφή και συμπεριλαμβάνουν πολλές συνδυαστικές λειτουργίες στο σώμα μας. Τα αμινοξέα απαιτούνται επίσης για να δομούν τους νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και νορ-αδρεναλίνη. Αυτές οι ουσίες διαβιβάζουν τα σήματα στο νευρικό σύστημα και διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη μεταβίβαση μηνυμάτων στο στάδιο της σεξουαλικής διέγερσης και στη φυσική απόδοση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αλλά και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες. Διότι οι νευροδιαβιβαστές παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στο τρόπο που αντιλαμβάνεται και αντιδρά ο εγκέφαλος σε αυτά που περιβάλλουν τον άνθρωπο και με αυτή την συνεχή εργασία του , ας το πούμε ζύγισμα , περι πραγματικού, φαινομενικά πραγματικού, αντίδραση, αποδοχή, απόρριψη, αίσθηση, συναίσθηση και άλλα άπειρα.. πρέπει ανάλογα να δίνει τις απαραίτητες εντολές διαχειρίσεις τους, όπου μεταβιβάζονται ξανά από τους νευροδιαβιβαστές προς τον υπόλοιπο οργανισμό. Τα κύρια αμινοξέα που οι νευροδιαβιβαστές αυτοί απαιτούν για την σύνθεση τους, περιλαμβάνουν τη φαινυλαλανίνη, την τυροσίνη (που είναι η βάση για την δημιουργία ντοπαμίνης), την ιστιδίνη, μαζί τα τρία βρίσκονται σε καλή ποσοστιαία περιεκτικότητα στο Μάκα. Επιπλέον περιέχει το αμινοξύ αργινίνη που μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου που λειτουργεί ευεργετικά στην αρσενική ανικανότητα και το Μάκα αποτελεί μια σημαντική πηγή.
Η ιστιδίνη επίσης βρίσκεται στη ρίζα Μάκα σε υψηλά ποσοστά. Σε αυτό το αμινοξύ συχνά δεν δίνετε ανάλογο ενδιαφέρον, αλλά έχει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών. Μια πρόσθετη υπέρ-σεξουαλική επίδραση της ιστιδίνης όπως επίσης και της αργινίνης μπορεί να βοηθήσει στην αγγειοδιαστολή και αύξηση της ροής αίματος στα όργανα και των δύο φύλων προσφέροντας τους λόγο για «δράση» στις προσπάθειες αναπαραγωγής και τεκνοποίησης.
Οι ΄Ινκας γνώρισαν το Μάκα και το εκτίμησαν τόσο, που έδιναν ποσότητες Μάκα στους Ισπανούς κατακτητές ως φόρο, ενώ οι πολεμιστές Ίνκας δεν ξεκινούσαν ποτέ για τη μάχη αν δεν είχαν προηγουμένως φάει άφθονο Μάκα, όπως πίστευαν ότι τους έδινε θάρρος, δύναμη, αντοχή και ενέργεια. Στην παραδοσιακή περουβιανή ιατρική, η αποξηραμένη ρίζα του Μάκα θεωρείται αποτελεσματική στη θεραπεία αναπαραγωγικών δυσλειτουργιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την αντιμετώπιση της αναιμίας, των διαταραχών του ορμονικού κύκλου και της εμμηνόπαυσης, ενώ συνιστάται και για την ελαφρά αντικαταθλιπτική της δράση. Σήμερα, η ξηρά ρίζα Μάκα ως συμπλήρωμα διατροφής, πωλείται και σε σκόνη σε δυο μορφές, η ακατέργαστη σκόνη και η «ζελατοποιημένη» όπως αναφέρεται, όπου η διαδικασία αυτή σε περαιτέρω επεξεργασία απομακρύνει το άμυλο από τα συστατικά στοιχεία για να γίνεται πιο γρήγορα η απορρόφηση με συνέπεια άμεση ανταπόκριση από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι ΄Ινκας γνώρισαν το Μάκα και το εκτίμησαν τόσο, που έδιναν ποσότητες Μάκα στους Ισπανούς κατακτητές ως φόρο, ενώ οι πολεμιστές Ίνκας δεν ξεκινούσαν ποτέ για τη μάχη αν δεν είχαν προηγουμένως φάει άφθονο Μάκα, όπως πίστευαν ότι τους έδινε θάρρος, δύναμη, αντοχή και ενέργεια. Στην παραδοσιακή περουβιανή ιατρική, η αποξηραμένη ρίζα του Μάκα θεωρείται αποτελεσματική στη θεραπεία αναπαραγωγικών δυσλειτουργιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την αντιμετώπιση της αναιμίας, των διαταραχών του ορμονικού κύκλου και της εμμηνόπαυσης, ενώ συνιστάται και για την ελαφρά αντικαταθλιπτική της δράση. Σήμερα, η ξηρά ρίζα Μάκα ως συμπλήρωμα διατροφής, πωλείται και σε σκόνη σε δυο μορφές, η ακατέργαστη σκόνη και η «ζελατοποιημένη» όπως αναφέρεται, όπου η διαδικασία αυτή σε περαιτέρω επεξεργασία απομακρύνει το άμυλο από τα συστατικά στοιχεία για να γίνεται πιο γρήγορα η απορρόφηση με συνέπεια άμεση ανταπόκριση από τον ανθρώπινο οργανισμό.
-*Αυτή είναι και η μορφή της ρίζας που δοκιμάζω στον εαυτό μου τις τελευταίες 15 μέρες. Περίπου 5gr ή 6gr σε μείγμα με γάλα και δημητριακά σαν πρωϊνό ή και προς το απόγευμα αναμεμειγμένη με ταχίνι και μέλι, με πολύ θετικά αποτελέσματα κυρίως στην αύξηση σωματικής αντοχής*-. Αυτό ήταν ο λόγος που με έβαλε σε περιέργεια να το ψάξω λίγο παραπάνω και ότι με ώθησε να αντιληφθώ πως αυτή η πληθώρα θρεπτικών συστατικών σε εκ φύσεως συνδυασμό μπορεί να δώσει ευεργετικά αποτελέσματα που είναι άξια προσοχής.
Διότι υγεία δεν προσφέρουν μόνο τα συνθετικά εργαστηριακά φάρμακα, αλλά και καρποί που μας προσφέρει η φύση. Ναι, συμφωνώ πως είναι πιο άμεσα τα αποτελέσματα εξυγίανσης των συνθετικών φαρμάκων , από το να περιμένεις την δράση των ουσιών που περιέχουν τα βότανα, όμως και η υπομονή είναι το πρώτο που σου λένε όλοι οι γιατροί στην οικουμένη.
Δεν θα αναφερθώ για τα θετικά και αρνητικά των χημικών εργαστηριακών σκευασμάτων, δεν ήταν αυτός ο λόγος του άρθρου, απλά σκεφτείτε ότι όλα τα φάρμακα συνθετικά, χημικά, γενόσημα, ομοιοπαθητικά, όλα έχουν σαν πρωταρχική βάση κατασκευής και εξέλιξης τους της ευεργετικές ρίζες της φύσης.
Παρακάτω επισυνάπτω τις έρευνες που έκανα για να συντάξω το κείμενο. Βέβαια περιέχει και σημεία απομυθοποίησης της ρίζας Μάκα, όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα, όμως τα πολύ θετικά αποτελέσματα πειραμάτων και σε ανθρώπους και σε πειραματόζωα μας αφήνει την γεύση για ένα πολλά υποσχόμενο φυτό. Κυρίως για ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας που αγαπώ πολύ και σίγουρα και πολλοί άλλοι από εσάς εκεί έξω, την άθληση.
Ανδρολογία. 2007 Aug · 39 (4): 151-8.
Επίδραση της χρόνιας θεραπείας με τρεις ποικιλίες Lepidium meyenii (Maca) σε αναπαραγωγικές παραμέτρους και ποσοτικοποίηση DNA σε ενήλικους αρσενικούς αρουραίους.
Gasco Μ 1 , Aguilar J , Gonzales GF .
Πληροφορίες συγγραφέων
Αφηρημένη
Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της χρόνιας επίδρασης διαφόρων ποικιλιών Lepidium meyenii (Red Maca, Yellow Maca και Black Maca). Αρσενικοί αρουραίοι υποβλήθηκαν σε αγωγή με καθετήρα με υδατικό εκχύλισμα κάθε ποικιλίας ισοδύναμου μακά σε 1 g σωματικού βάρους υποκοτύλ kg (-1) για 84 ημέρες. Στο τέλος της θεραπείας, εκτιμήθηκαν η ημερήσια παραγωγή σπέρματος (DSP), ο αριθμός των σπερματοζωαρίων (ESC) και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων (SCVD). Επιπλέον, προσδιορίστηκε επίσης η ποσοτικοποίηση DNA όρχεων. Οποιαδήποτε τοξική επίδραση αξιολογήθηκε στο ήπαρ και στον σπλήνα με ιστολογικές μελέτες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κίτρινη Maca και η Black Maca βελτίωσαν την ESC και ότι τρεις ποικιλίες maca αύξησαν το SCVD χωρίς να επηρεάσουν το DSP. Επιπλέον, τα επίπεδα DNA των όρχεων δεν επηρεάστηκαν από τη θεραπεία με οποιαδήποτε από τις τρεις ποικιλίες μακά. Η ιστολογική εικόνα του ήπατος σε ζώα που έλαβαν θεραπεία με τις τρεις ποικιλίες μακά ήταν παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε στους μάρτυρες. Συμπερασματικά, ο Κίτρινος και ο Μαύρος Μακά αύξησαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων μετά από 84 ημέρες θεραπείας χωρίς να επηρεάσουν το DSP. Η Maca φαίνεται να δρα ως ρυθμιστής του αριθμού των σπερματοζωαρίων στο επίπεδο της αναπαραγωγικής οδού.
Ανδρολογία. 2002 Dec, 34 (6): 367-72.
Επίδραση του Lepidium meyenii (MACA) στη σεξουαλική επιθυμία και της απουσίας σχέσης του με τα επίπεδα τεστοστερόνης στον ορό σε ενήλικες υγιείς άνδρες.
Gonzales GF 1 , Córdova Α , Vega Κ , Chung Α , Villena Α , Góñez C , Castillo S .
Πληροφορίες συγγραφέων
Αφηρημένη
Αυτή η μελέτη ήταν μια διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, παράλληλη μελέτη, διάρκειας 12 εβδομάδων, κατά την οποία η δραστική θεραπεία με διαφορετικές δόσεις Maca Gelatinizada συγκρίθηκε με εικονικό φάρμακο. Η μελέτη στοχεύει να αποδείξει εάν η επίδραση του Maca στην υποκειμενική αναφορά της σεξουαλικής επιθυμίας οφείλεται στην επίδραση στη διάθεση ή στα επίπεδα τεστοστερόνης στον ορό. Άτομα ηλικίας 21-56 ετών έλαβαν Maca σε μία από τις δύο δόσεις: 1.500 mg ή 3.000 mg ή εικονικό φάρμακο. Η αυτο-αντίληψη για τη σεξουαλική επιθυμία, η βαθμολογία για τη δοκιμασία Hamilton για την κατάθλιψη και η δοκιμασία Hamilton για άγχος μετρήθηκαν στις 4, 8 και 12 εβδομάδες θεραπείας. Μία βελτίωση στη σεξουαλική επιθυμία παρατηρήθηκε με το Maca μετά από 8 εβδομάδες θεραπείας. Τα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστραδιόλης στον ορό δεν ήταν διαφορετικά στους άνδρες που έλαβαν θεραπεία με Maca και σε αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (P: NS). Η ανάλυση της λογικής παλινδρόμησης έδειξε ότι ο Maca έχει ανεξάρτητη επίδραση στη σεξουαλική επιθυμία στις 8 και 12 εβδομάδες θεραπείας και αυτό το αποτέλεσμα δεν οφείλεται σε αλλαγές ούτε στις βαθμολογίες Hamilton για κατάθλιψη ή άγχος ή επίπεδα τεστοστερόνης και οιστραδιόλης στον ορό. Συμπερασματικά, η θεραπεία με τον Maca βελτίωσε τη σεξουαλική επιθυμία.
*Μια πιλοτική έρευνα σχετικά με την επίδραση της συμπλήρωσης μάζας στη σωματική άσκηση και τη σεξουαλική επιθυμία των αθλητών.*
Stone M 1 , Ibarra Α , Roller Μ , Zangara Α , Stevenson Ε .
Πληροφορίες συγγραφέων
Αφηρημένη
ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ:
Το Maca (Lepidium meyenii Walp) καταναλώνεται τόσο ως συμπλήρωμα αθλητισμού από αθλητές αντοχής, όσο και ως φυσικό διεγερτικό για την ενίσχυση της σεξουαλικής κίνησης. Ωστόσο, αν τα θεωρημένα οφέλη της κατανάλωσης maca είναι επιστημονικής αξίας, δεν είναι ακόμη γνωστά. Σκοπός της μελέτης ήταν επομένως να διερευνηθεί η επίδραση της συμπλήρωσης 14 ημερών μάκα σε επιδόσεις αντοχής και σεξουαλική επιθυμία σε εκπαιδευμένους αρσενικούς ποδηλάτες.
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ:
Οκτώ συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια δοκιμή χρονικού διαστήματος 40 χιλιομέτρων πριν και μετά από 14 ημέρες συμπλήρωσης με εκχύλισμα μάκα (ME) και εικονικό φάρμακο, σε τυχαιοποιημένη διασταύρωση. Τα υποκείμενα συμπλήρωσαν επίσης κατάλογο σεξουαλικής επιθυμίας κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψης.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
(P = 0.01), αλλά δεν συγκρίθηκε με τη δοκιμή με εικονικό φάρμακο μετά από τη συμπλήρωση (P> 0.05). Η χορήγηση ΜΕ βελτίωσε σημαντικά την βαθμολογία της σεξουαλικής επιθυμίας σε σχέση με τη βασική δοκιμασία (P = 0,01) και συγκρίθηκε με τη δοκιμή με εικονικό φάρμακο μετά τη συμπλήρωση (P = 0,03).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Η συμπλήρωση των 14 ημερών ΜΕ βελτίωσε την απόδοση των 40 χιλιομέτρων στο χρόνο και την σεξουαλική επιθυμία σε εκπαιδευμένους άνδρες ποδηλάτες. Αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα ενθαρρύνουν μακροχρόνιες κλινικές μελέτες που περιλαμβάνουν περισσότερους εθελοντές, για να αξιολογήσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του ΜΕ σε αθλητές και φυσιολογικά άτομα και επίσης να διερευνήσουν τους πιθανούς μηχανισμούς δράσης του.
Συμπλήρωμα βασισμένο στο Evidence Alternat Med. 2016, 2016: 4394261. doi: 10.1155 / 2016/4394261. Epub 2016 Aug 28.
Εμμηνόπαυση. 2008 Nov-Dec · 15 (6): 1157-62. doi: 10.1097 / gme.0b013e3181732953.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα του Lepidium meyenii (Maca) στα ψυχολογικά συμπτώματα και στα μέτρα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν σχετίζονται με την περιεκτικότητα σε οιστρογόνα ή ανδρογόνα.
Πληροφορίες συγγραφέων
Αφηρημένη
ΣΚΟΠΟΣ:
Για την εξέταση της οιστρογονικής και ανδρογόνου δράσης του Lepidium meyenii (Maca) και της επίδρασής του στο ορμονικό προφίλ και τα συμπτώματα στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
ΣΧΕΔΙΟ:
Δεκατέσσερις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ολοκλήρωσαν μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενη δοκιμή. Έλαβαν 3,5 γρ. / Ημέρα τροφοδοτούμενου Maca για 6 εβδομάδες και αντιστοιχούσαν στο εικονικό φάρμακο για 6 εβδομάδες, με οποιαδήποτε σειρά, για συνολικά 12 εβδομάδες. Κατά την έναρξη και τις εβδομάδες 6 και 12, συλλέχθηκαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση της οιστραδιόλης, της ορμόνης διέγερσης ωοθυλακίων, της ωχρινοτρόπου ορμόνης και της σφαιρίνης που δέσμευε τη σεξουαλική ορμόνη και οι γυναίκες ολοκλήρωσαν τη κλινική κλινική Greene για να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων. Επιπλέον, τα εκχυλίσματα υδατικού και μεθανολικού Maca δοκιμάστηκαν για ανδρογόνο και οιστρογονική δραστικότητα χρησιμοποιώντας μια δοκιμασία ανταποκριτή εξαρτώμενη από ορμόνες βασισμένη σε ζύμη.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στις συγκεντρώσεις οιστραδιόλης, ορμόνης διέγερσης ωοθυλακίων, ωχρινοτρόπου ορμόνης και σφαιρίνης σύνδεσης ορμόνης φύλου μεταξύ της αρχικής τιμής, της θεραπείας με Maca και του εικονικού φαρμάκου (P> 0.05). Η κλινική κλίμακα Greene αποκάλυψε σημαντική μείωση των βαθμολογιών στους τομείς των ψυχολογικών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των υποκλίμακων για το άγχος και την κατάθλιψη και τη σεξουαλική δυσλειτουργία μετά από κατανάλωση Maca, σε σύγκριση τόσο με την αρχική τιμή όσο και με το εικονικό φάρμακο (P <0 200="" 4="" maca="" mg="" ml="" p="">0>
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν ότι το Lepidium meyenii (Maca) (3,5 g / d) μειώνει τα ψυχολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης, και μειώνει τα μέτρα σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ανεξάρτητα από την οιστρογονική και ανδρογενική δραστηριότητα.
Κλιμακτήριος. 2015 Feb · 18 (1): 69-78. doi: 10.3109 / 13697137.2014.929649. Epub 2014 Aug 7.
Η Maca μειώνει την αρτηριακή πίεση και την κατάθλιψη, σε μια πιλοτική μελέτη σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Stojanovska L 1 , νόμος C , Lai Β , Chung Τ , Nelson Κ , Ημέρα S , Αποστολόπουλος V , Haines Ο .
Πληροφορίες συγγραφέων
Αφηρημένη
ΣΚΟΠΟΣ:
Το Lepidium meyenii (Maca) έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τις ιδιότητες βελτίωσης της γονιμότητάς του και αφροδισιακές ιδιότητες. Σε μια αυστραλιανή μελέτη, ο Maca βελτίωσε το άγχος και τα καταθλιπτικά αποτελέσματα. Εξετάστηκαν τα αποτελέσματα του Maca σε ορμόνες, λιπίδια, γλυκόζη, κυτοκίνες ορού, πίεση αίματος, συμπτώματα εμμηνόπαυσης και γενική ευεξία σε κινεζικές μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
ΜΕΘΟΔΟΙ:
Μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη διασταύρωσης διεξήχθη σε 29 μεταμμηνοπαυσιακές γυναίκες από το Χονγκ Κονγκ. Έλαβαν 3,3 γραμμάρια / ημέρα Maca ή εικονικό φάρμακο για 6 εβδομάδες το καθένα, με κάθε σειρά, σε διάστημα 12 εβδομάδων. Κατά την έναρξη, την εβδομάδα 6 και την εβδομάδα 12 μετρήθηκαν οιστραδιόλη, ορμόνη διέγερσης θυλακίων (FSH), σφαιρίνη σύνδεσης ορμόνης φύλου (SHBG), ορμόνη διέγερσης θυρεοειδούς (TSH), πλήρη λιπιδικά προφίλ, κυτοκίνες γλυκόζης και ορού. Το Greene Climacteric, το SF-36 Έκδοση 2, το ερωτηματολόγιο για την υγεία των γυναικών και οι κλίμακες ποιότητας ζωής της Utian χρησιμοποιήθηκαν για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και η ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Δεν υπήρχαν διαφορές στις οιστραδιόλη, FSH, TSH, SHBG, γλυκόζη, προφίλ λιπιδίων και κυτοκίνες ορού μεταξύ αυτών που έλαβαν Maca σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, οι σημαντικές μειώσεις της διαστολικής αρτηριακής πίεσης και της κατάθλιψης ήταν εμφανείς μετά τη θεραπεία με Maca.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Ο Maca δεν άσκησε ορμονική ή ανοσολογική βιολογική δράση στη μικρή ομάδα ασθενών που μελετήθηκαν. Ωστόσο, φαίνεται ότι μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και βελτιώνει τη διαστολική αρτηριακή πίεση στις κινεζικές μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με προηγούμενες παρόμοιες δημοσιευμένες μελέτες σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μπορεί να υπάρξει μια πολιτισμική διαφορά μεταξύ των Κινέζων μεταεμμηνοπαυσιακών γυναικών όσον αφορά την αναφορά συμπτωμάτων.
Η διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας από το Lepidium meyenii (Maca) συνδέεται με τη βελτίωση της μιτοχονδριακής δραστηριότητας και την αναπροσαρμογή των σχετιζόμενων με την αυτοφαγία πρωτεϊνών στον μεσοπρόθεσμο φλοιό ποντικού.
Πληροφορίες συγγραφέων
Αφηρημένη
Το Maca έχει χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο και παραδοσιακό φάρμακο στην περιοχή των Άνδεων για πάνω από 2.000 χρόνια. Πρόσφατα, οι νευροπροστατευτικές επιδράσεις του maca προκαλούν επίσης ενδιαφέρον για τους ερευνητές. Η μείωση της μιτοχονδριακής λειτουργίας και η μείωση της σηματοδότησης της αυτοφαγίας μπορεί να συμμετέχουν στη διαδικασία της συσχετισμένης με την ηλικία γνωσιακής παρακμής. Αυτή η μελέτη στοχεύει να διερευνήσει εάν το maca θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία των μεσήλικων ποντικών και αν αυτό το αποτέλεσμα συσχετίστηκε με τη βελτίωση της μιτοχονδριακής δραστηριότητας και τη διαμόρφωση της σηματοδότησης της αυτοφαγίας στον φλοιό του ποντικού. Τα αρσενικά ποντίκια ICR ηλικίας δεκατεσσάρων μηνών έλαβαν σκόνη maca που χορηγήθηκε με καθετήρα για πέντε εβδομάδες. Το Maca βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία, τον κινητικό συντονισμό και την ικανότητα αντοχής στα μεσήλικα ποντίκια, συνοδευόμενη από αυξημένη μιτοχονδριακή αναπνευστική λειτουργία και αυξημένη ρύθμιση των πρωτεϊνών που σχετίζονται με την αυτοφαγία στον φλοιό.
Φυτικά τρόφιμα Hum Nutr. Jun 2007 · 62 (2): 59-63.
Η επιρροή του Maca (Lepidium meyenii) στην αντιοξειδωτική κατάσταση, στον μεταβολισμό των λιπιδίων και της γλυκόζης σε αρουραίους.
Vecera R 1 , Orolin J , Škottová Ν , Kazdová L , Oliyarnik O , Ulrichová J , Simánek V .
Πληροφορίες συγγραφέων
Αφηρημένη
Αυτή η εργασία εστιάστηκε στην επίδραση του Maca σε λιπιδικές, αντιοξειδωτικές και γλυκόζικες παραμέτρους σε κληρονομικούς υπερτριγλυκεριδαιμικούς (HHTg) αρουραίους. Το Maca (1%) χορηγήθηκε σε αρουραίους ως μέρος μιας δίαιτας υψηλής σακχαρόζης (HSD) για 2 εβδομάδες. Η ροσιγλιταζόνη (0,02%) χρησιμοποιήθηκε ως θετικός έλεγχος. Το Maca μείωσε σημαντικά τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών VLDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών), της LDL (λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας) και της ολικής χοληστερόλης, καθώς επίσης και το επίπεδο των TAG (τριακυλγλυκερίνες) στο πλάσμα, το VLDL και το ήπαρ. Το Maca, καθώς και η ροσιγλιταζόνη, βελτίωσαν σημαντικά την ανοχή στη γλυκόζη, καθώς η μείωση της AUC (περιοχή κάτω από την καμπύλη) της γλυκόζης έδειξε και μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η δραστικότητα του SOD (δισμουτάση υπεροξειδίου) στο ήπαρ, η GPX (υπεροξειδάση γλουταθειόνης) στο αίμα και το επίπεδο της GSH (γλουταθειόνης) στο ήπαρ αυξήθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις σημαντικά.
Μελέτη-Σύνταξη-Άρθρο:Χρήστος Καραϊσκάκης
Σύμβουλος Εναλλακτικής-Αθλητικής Διατροφής-Μέλος D.G.S
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου