Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

'Ηλιος. Φίλος ή οχι; Πως επιδρά η ακτινοβολία του στον οργανισμό μας;

 Σύγχυση επικρατεί σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σχετικά με το βαθμό έκθεσής του στην ηλιακή ακτινοβολία, δεδομένου ότι ο ήλιος αποτελεί την απόλυτη ζωοποιό δύναμη που ευεργετεί, αναζωογονεί, θεραπεύει κάθε ζωντανό πλάσμα. Όλοι οι επίσημοι φορείς δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι η έκθεση στον ήλιο πρέπει να είναι περιορισμένη, εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεών του. Παράλληλα, όμως, εκθειάζουν τα πολλαπλά οφέλη στη λειτουργία του οργανισμού, πέραν της γνωστής επίδρασής του στη σύνθεση της βιταμίνης D.
 Παρά το όνομά της η βιταμίνη D είναι μια ορμόνη που κυρίως συνθέτεται από το δέρμα. Τα επίπεδά της καθώς και οι επιδράσεις λειτουργούν ως βιοδείκτες της έκθεσης στον ήλιο.
 Σε μικρό ποσοστό λαμβάνεται από τη διατροφή και κυρίως από το κρέας και τα ψάρια, κάτι που πρέπει να κάνει τους περισσότερους να ξανασκεφτούν αυτήν την τάση για μονομερή διατροφή λαχανικών (vegeterian) ή την αυστηρή αποστασιοποίηση από τη ζωική διατροφή (vegan). 
 Παράλληλα, όμως, η ηλιακή ακτινοβολία έχει και άλλες βιολογικές επιδράσεις που ανακαλύπτονται σιγά-σιγά, με συνέπεια να αμφισβητούνται πια οι πολιτικές που περιορίζουν αυστηρά την έκθεση στον ήλιο. Ρόλο-κλειδί σ’ αυτήν την αλλαγή έχει η συγκεκριμένη βιταμίνη-ορμόνη και τα νέα δεδομένα σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία.
 Η βιολογική μας σύνδεση και εξάρτηση από τον ήλιο είναι τόσο προφανής. Οι διακυμάνσεις στο χρώμα του δέρματος από τους Αφρικανούς με τα υψηλά επίπεδα μελανίνης, μέχρι τη σχετικά αποχρωματισμένη επιδερμίδα των Καυκάσιων, αποτελούν ένα υποπροϊόν των αλλαγών που συντελέστηκαν από τους προγόνους μας οι οποίοι μετανάστευσαν πριν από 60.000 περίπου χρόνια προς περιοχές με λιγότερο ηλιακό φως. Το σώμα τους γρήγορα προσαρμόστηκε στην έλλειψη φωτός, μειώνοντας το φυσικό «αντηλιακό», τη μελανίνη που αλληλεπιδρά με την παραγωγή της βιταμίνης D.
 Εμπλέκεται στη ρύθμιση πάνω από 2000 γονιδίων και γι’ αυτό λειτουργεί περισσότερο σαν ορμόνη, χωρίς την οποία ολόκληρη η γενετική υποδομή μας θα αποσταθεροποιούταν.

 Η έκθεση στο ηλιακό φως, λοιπόν, μπορεί άμεσα να επιδρά στη διάρκεια ζωής και ακόμα και να επιταχύνει γενετικές αλλαγές που να παρέχουν ένα προβάδισμα στην επιβίωση.

Κάπου εδώ έρχεται η απάντηση στο ερώτημα, 
Γιατί το χειμώνα υπάρχει αύξημένη μελαγχολία και καταθλιπτική τάση;

 Ο ήλιος πρέπει να μας “βλέπει” γιατί έχει θετική επίδραση τόσο στον οργανισμό όσο και στην ψυχολογία μας.
Το φως του ήλιου είναι μια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (φωτόνια) με διάφορα μήκη κύματος. Χωρίζουμε αυτήν την ακτινοβολία σε τρία είδη:
  • Τις υπέρυθρες ακτίνες που προκαλούν τη ζέστη – Υπέρυθρη ακτινοβολία (InfraRed).
  • Τις ορατές ακτίνες που δεν είναι άλλες από αυτές που βλέπουμε ως φως – Ορατό φως (Visible Light).
  • Τις υπεριώδεις ακτίνες, οι οποίες είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι – Υπεριώδης ακτινοβολία (UltraViolet).
UVA: Δεν απορροφάται από το στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα
UVB:Απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από το στρώμα του όζοντος.

 Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Σουηδίας επιβεβαίωσαν προηγούμενες μελέτες που αναφέρουν ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλιακού φωτός ενισχύει την διάθεση των ανθρώπων και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο όπου η γωνία της Γης προς τον Ήλιο είναι τέτοια που δέχεται την μεγαλύτερη ποσότητα ακτινών UVB από όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
"Η άμεση επιρροή της υπεριώδης ακτινοβολίας στην επίφυση του εγκεφάλου που επικοινωνεί μέσο του υποθάλαμου με το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστά την επιθυμία και όρεξη για σεξ και στα δυο φύλα. Άμεσα αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, ρυθμίζει το ορμονικό μας σύστημα με αποτέλεσμα να επιδρά και στη λίμπιντο. 
Στις γυναίκες οδηγεί στην αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης όπου κατά την ωορρηξία ανεβάζει την επιθυμία για αναπαραγωγή και σε υψηλότερη πιθανότητα για σεξ".
 Η επίδραση του ήλιου είναι εντυπωσιακή τόσο σε επίπεδο σεξουαλικής επιθυμίας όσο και σε αναπαραγωγικό επίπεδο και μάλιστα σε όλα τα θηλαστικά.
 Στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ σε μελέτες της ανθρώπινης μοριακής γενετικής ανέφεραν ότι δύο δερματικά συστήματα στο σώμα ανταποκρίνονται στην έκθεση της υπεριώδη ακτινοβολίας:
  1. Το ένα παράγει χρωστική ουσία που προστατεύει το δέρμα από την επόμενη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
  2. Ταυτόχρονα, ένα άλλο ονομάζεται σύστημα επισκευής DNA
 Όταν οι ακτίνες UV χτυπούν το δέρμα, οι ακτίνες προκαλούν βλάβη του DNA στα κύτταρα του δέρματος. Το σύστημα επισκευής του DNA τίθεται σε δράση χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά την έκθεση σε ακτίνες UV και αρχίζει να διορθώνει τη βλάβη του DNA. 
«Διαπιστώσαμε ότι το σύστημα βλάβης DNA που αναγνωρίζει τη βλάβη και αρχίζει να το διορθώνει ενεργοποιεί επίσης το ενδοκρινικό σύστημα σεξουαλικότητας»


 Η μελέτη περιελάβανε έκθεση 32 φοιτητών σε 20 λεπτά φωτοθεραπείας UVB. Το αίμα των συμμετεχόντων ελήφθη πριν από την έκθεση και μετά. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια για τις συμπεριφορές τους όσο αφορά το ρομαντισμό το  πάθος και την επιθετικότητα. Μετά την έκθεση στον ήλιο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παρουσίασαν άνοδο στο ρομαντισμό και το πάθος. Οι άνδρες σημείωσαν επίσης αύξηση και στα επίπεδα επιθετικότητας.
Καθηγητής βιοχημείας PhD Carmit Ο Levyδήλωσε ότι είδαν την ενίσχυση των ορμονικών συστημάτων της σεξουαλικότητας καθώς και του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος.  
 Ο Ashwini Nadkarni, M.D., ψυχίατρος και εκπαιδευτής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, υποστηρίζει μετά από μελέτες ότι το φως του ήλιου μπορεί να περιέχει μεγάλες δόσεις βιταμίνης D, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο όφελος που αποκομίζουμε. 
Δόσεις σεροτονίνης που ενεργοποιούνται από τον καλοκαιρινό ήλιο μας βοηθά να βιώσουμε την ευχαρίστηση με κάθε είδους τρόπο. Έτσι, καθώς αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης, μπορεί να αισθανόμαστε πιο θετικά προσκήμενοι και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες.
 Οι φερομόνες, οι οποίες επηρεάζουν την επιθυμία για σεξ, είναι πιο δραστήριες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης η οξυτοκίνη και οι ενδορφίνες αυξάνονται με τον ήλιο την άσκηση και τη ζέστη.

Το γεγονός πως υπάρχουν περισσότερες ώρες με φως καθότι μεγαλώνει η ημέρα, κάνει τη μελατονίνη (την ορμόνη που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αγρυπνίας) να μειώνεται και αυτή είναι μια κατάσταση που βιώνει ο ανθρώπινος οργανισμός εκ φύσεως που τελικά να συμβάλλει στην αυξημένη επιθυμία τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Αν προσθέσουμε και την χαλαρή διάθεση που έχουμε το καλοκαίρι λόγο της αίσθησης των διακοπών από τη συνεχόμενη εργασία και τις στρεσογόνες στιγμές που βιώνουμε. Την περισσότερη εξωτερική ζέστη, το καύσιμο δηλαδή που διευκολύνει την παραγωγή εσωτερικής θερμοκρασίας του οργανισμού που ανεβάζει τη λίμπιντο, η οποία με τη σειρά της παράγει την επιθυμία και τα λιγότερα και αποκαλυπτικά ρούχα που εκθειάζουν περισσότερα μέρη του σώματος, δημιουργείτε ένα μείγμα ερωτισμού και πάθους που πλανάτε στον αέρα και μας βοηθά να βιώσουμε την ευτυχία, να έχουμε ευχάριστη διάθεση και καλή κοινωνική συμπεριφορά αλλά και καλή και λειτουργική σεξουαλική επιθυμία καθόλη την διάρκεια των θερινών μηνών. 
Αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα, 
γιατί αυξάνεται η καταθλιπτική διάθεση, τα περισσότερα νεύρα και η αρνητικότητα τους μήνες που διαρκεί ο χειμώνας;

Μελέτη-Σύνταξη-Άρθρο: Χρήστος Καραϊσκάκης

Σύμβουλος Εναλλακτικής-Αθλητικής Διατροφής
πηγές : healthweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου