Ονομάζετε αλλιώς «ρίζα ζωής» και στην Κίνα-Ιαπωνία-Κορέα-Σιβηρία χρησιμοποιείτε εκατοντάδες χρόνια αυτούσια η ρίζα. Οι αρχαιότεροι λαοί το θεωρούσαν ως φάρμακο “παν”. Προέρχεται από την ελληνική λέξη “πανάκεια”, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις πας + ακέομαι (θεραπεύω). Η Πανάκεια
ήταν ανθρωπόμορφη δευτερεύουσα θεότητα της ελληνικής μυθολογίας και ήταν συνυφασμένη με την θεραπεία επί πάσας νόσου. Ωστόσο δεν θεραπεύει συγκεκριμένες ασθένειες-παθήσεις αλλά συνεισφέρει σε γενική ζωτικότητα και χρησιμοποιείτε προληπτικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως τονωτικό φάρμακο σε ολόκληρη την Άπω Ανατολή. Τα πρώιμα Κινέζικα κείμενα ιατρικής που γράφτηκαν τον 1ο μ.Χ. αναφέρουν το Ginseng και έχει ταξινομηθεί από την κινεζική ιατρική ως ένα «ανώτερο» βότανο.
Το Korean Ginseng είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα και καταξιωμένα βότανα στον κόσμο. Ύστερα από επεξεργασία της ρίζας οι απομονωμένες δραστικές ουσίες είναι από τα κύρια συστατικά που συμπεριλαμβάνουν στις περισσότερες πολυβιταμίνες. Μεμονωμένο το βότανο το χρησιμοποιούν σε ταμπλέτες ή αφέψημα για την ενίσχυση του οργανισμού σε ανθρώπους με εξαντλητικό καθημερινό πρόγραμμα και σε αθλητές που υπόκεινται σε έντονη παρατεταμένη σωματική άσκηση.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Panax Ginseng, που είναι το είδος από το οποίο παράγονται κινέζικα, κορεάτικα, κόκκινα και λευκά Ginseng. Το κινέζικο και κορεάτικο είναι το ίδιο φυτό που καλλιεργείται σε διαφορετικές περιοχές και έχει ελαφρώς διαφορετικές ιδιότητες σύμφωνα με την κινεζική ιατρική. Το «λευκό Ginseng» είναι απλώς η αποξηραμένη ή κονιοποιημένη ρίζα του κορεατικού Ginseng, ενώ το «κόκκινο Ginseng» είναι η ίδια ρίζα που ξηραίνεται σε θερμότητα ή ηλιακό φως. Το κόκκινο λέγεται ότι είναι ελαφρώς πιο ισχυρό και πιο διεγερτικό στο σώμα από το λευκό, σύμφωνα με την κινεζική βοτανοθεραπεία.
Οι Κινεζική ιατρική και βοτανολογία, γνωρίζει ότι υπάρχουν οχτώ διαφορετικά βότανα που ονομάζονται Ginseng και ενημερώνει οτι μερικά δεν σχετίζονται καθόλου με το Panax (Korean) που διακρίνετε για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Το Κorean Ginseng είναι μέλος της οικογένειας φυτών Araliaceae, με το οποίο είναι επίσης στενά συνδεδεμένο το αμερικανικό Ginseng (Panax quinquefolius) και το σιβηριανό Ginseng (Eleutherococcus senticosus). Τόσο το αμερικανικό όσο και το σιβηριανό Ginseng θεωρούνται από τους Κινέζους βοτανολόγους ως διαφορετικά βότανα από το κορεάτικο Ginseng και λέγεται ότι έχουν διαφορετικά αποτελέσματα και θεραπευτικές ιδιότητες στο σώμα.
Τα κύρια ενεργά συστατικά του είναι ουσίες που ονομάζονται σαπωνίνη τριτερπενοειδή γλυκοσίδια ή κοινώς ονομάζονται ''τζινσενοσίδες'' (ginsenocides), είναι οι βασική ομάδα των συστατικών και σε αυτές οφείλονται οι ευεργετικές επιδράσεις στο σώμα. Αριθμούν σχεδόν 30 στο κορεατικό Ginseng.
Μια έρευνα στην Κίνα για τη δράση των ''τζινσενοσίδων'', με ελεγχόμενα πειράματα σε ανθρώπους από τον Dr. C.Lui αναγράφετε στο τεύχος Φεβρουαρίου του 1992 της Journal of Ethnopharmacology, όπου έγραψε ότι το Ginseng Panax βρέθηκε να περιέχει 28 ginsenocides που «δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην ενδοκρινική έκκριση, προάγει την ανοσολογική λειτουργία με επιπτώσεις αντιγηραντικές και στην ανακούφιση του στρες».
Συνοψίζοντας την αναφορά της έρευνας, το Ginseng ταξινομείται ως ένα προσαρμογόνο βότανο με εξαιρετική προσαρμοσιογόνο ουσία η οποία βοηθά την επαναφορά του οργανισμού όταν το άτομο έχει υποβληθεί σε έντονο στρες, επιδρά θετικά στο νευρικό και ορμονικό σύστημα και επαναφέρει την ισορροπία στον οργανισμό. Είναι ο καλύτερος φυσικός τρόπος για τη διέγερση της φυσικής και νοητικής δραστηριότητας ιδιαίτερα σε αδύναμους και εξαντλημένους. Βοηθάει στη σωστή λειτουργία ενδοκρινών αδένων, της υπόφυσης, των επινεφριδίων και των γεννητικών αδένων, αναζωογονητικό προσφέρει ευεξία και ενισχύει τη λίμπιντο αντιμετωπίζοντας τη στυτική δυσλειτουργία, έχει αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτική δράση παρόμοιες με τις επιδράσεις των βιταμινών Α, C και Ε. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τις πεπτικές εκκρίσεις, διεγείρει τη φαιά ουσία και δίνει καλύτερη νοητική διαύγεια. Η αντικαρκινική του δράση μελετάτε ακόμα, για το λόγο αυτό δεν αναφέρονται επίσημα αποτελέσματα από την έρευνα κατά του καρκίνου, όμως η έρευνα έδειξε ότι ενισχύει την απελευθέρωση της ινσουλίνης από το πάγκρεας και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Λαμβάνετε το πρωί για την μέγιστη απορρόφηση από τον οργανισμό ή μέχρι το μεσημέρι, όχι απόγευμα προς βράδυ διότι έχει διεγερτικά αποτελέσματα και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Αποφεύγετε σε μικρά παιδιά που είναι υπερκινητικά ή νευρικά. Γενικότερα μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα και εξανθήματα σε ανθρώπους αν λαμβάνετε συνδυαστικά με την λήψη άλλων φαρμάκων.
Οι αντενδείξεις και οι παρενέργειες έχουν καταγραφεί από παλαιότερη έρευνα στο πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες το 1979 από τον Ronald Siegel, όπου ύστερα από έρευνα σε 133 ανθρώπους που λάμβαναν το βότανο και παρατηρήθηκαν επί δύο χρόνια, κατά διαστήματα, κάποιοι εμφάνισαν διάρροια το πρωί, δερματοπάθειες, αϋπνία, νευρικότητα και το 16% αύξηση της πίεσης του αίματος. Αργότερα επισήμαναν ότι ήταν επιστημονικά λανθασμένη η έρευνα διότι τα άτομα αυτά χρησιμοποιούσαν και άλλα σκευάσματα. Δεν παύει όμως να είναι μια καταγεγραμμένη έρευνα για τις παρενέργειες της παράλληλης χρήσης του βότανου με άλλα φάρμακα. Δεν έχουν διαπιστωθεί βλαβερές επιδράσεις στον οργανισμό, όμως αν αντιμετωπίζετε καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή πίεση, δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος και κάνετε είδη αγωγή με φάρμακα, να αποφεύγετε και να μην λαμβάνετε παράλληλα με αντικαταθλιπτικά, αντιδιαβητικά, αντιπηκτικά καθώς και άλλες καρδιακές γλυκοσίδες.
Ωστόσο η συμπληρωματική χρήση του πρέπει να γίνετε με προσοχή και σύνεση, συνίσταται η λήψη του για 1 ως 2 μήνες και διακοπή 15 με 20 μέρες για την καλύτερη αφομοίωση του από τον οργανισμού και την μετέπειτα προσαρμογή. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση σε περιεκτικότητα της ρίζας καθεαυτού είναι ως 100ml εάν πρόκειται για πολτό σε σιρόπι ή ως 3000mg (3gr) εάν είναι συμπιεσμένη μορφή σε ταμπλέτα .
Μελέτη:Χρήστος Καραϊσκάκης
Σύμβουλος Μέλος του D.G.S
Πηγή-Βιβλίο: -Ginseng Το Ενεργειακό Βότανο-Χομπς,Κρίστοφερ.
Botanica Press, 1996
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου