Η επικεφαλής στεροειδή ορμόνη του ανδρικού σώματος είναι η τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη προσφέρει πολλά οφέλη για το ανδρικό οργανισμό. Ανεβάζει την σεξουαλική ορμή και λειτουργία, επιταχύνει τις περιόδους ανάρρωσης, εντείνει την πνευματική συγκέντρωση, αυξάνει την ενεργητικότητα και τον ενθουσιασμό, αυξάνει το μεταβολισμό και καίει το λίπος. Ως κύριο ανδρογόνο η τεστοστερόνη είναι ορμόνη που ευθύνεται για την ερωτική επιθυμία και τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του άντρα, τριχοφυΐα, ανάπτυξη γεννητικών οργάνων, χροιά φωνής, κατανομή λίπους. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο και στη στύση.
Η έλλειψή της σπάνια παρουσιάζεται στην παιδική και εφηβική ηλικία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζεται ως ασθένεια με συμπτώματα όπου θα παρατηρήστε :
.Μειωμένη ανάπτυξη της τριχοφυΐας
.Γυναικομαστία
.Λεπτή χροιά φωνής
Ενώ είναι συχνότερη σε άνδρες κοντά στα 50 έτη. Τα συμπτώματα έλλειψης συνήθως εγκαθίστανται σταδιακά με εμφάνιση υπογονιμότητας, στυτικής δυσλειτουργίας, οστεοπόρωσης, μείωση τριχοφυΐας, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, δυσκολία συγκέντρωσης, εξάψεις. Βέβαια αυτό αποδεικνύετε από συγκεκριμένες εξετάσεις, εαν πρωτίστως τα συμπτώματα δεν προέρχονται από άλλα αίτια. Η θεραπεία εξαρτάται από τα αίτια, αν υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή της τεστοστερόνης από βλάβη των όρχεων, θα χορηγηθεί θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη.
Με την αύξηση της ηλικίας φαίνεται ότι μειώνονται σιγά σιγά και οι μέσες τιμές των επιπέδων παραγωγής της τεστοστερόνης. Αυτό αρχίζει από την ηλικία των 40.
Ανάλογα το βάρος της περίπτωσης, η αντιμετώπιση έγκειται στη χορήγηση τεστοστερόνης, η οποία πρέπει πάντα να γίνεται με ένδειξη ειδικού ιατρού. Παράδειγμα, ενώ η καθοδηγούμενη χορήγηση τεστοστερόνης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει θετικά αποτελέσματα και στη ψυχολογία και στη απόδοση, η τακτική λήψη τεστοστερόνης σε άνδρες οδηγεί σταδιακά σε ατροφία των όρχεων και υπογονιμότητα.
Ανάλογα το βάρος της περίπτωσης, η αντιμετώπιση έγκειται στη χορήγηση τεστοστερόνης, η οποία πρέπει πάντα να γίνεται με ένδειξη ειδικού ιατρού. Παράδειγμα, ενώ η καθοδηγούμενη χορήγηση τεστοστερόνης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει θετικά αποτελέσματα και στη ψυχολογία και στη απόδοση, η τακτική λήψη τεστοστερόνης σε άνδρες οδηγεί σταδιακά σε ατροφία των όρχεων και υπογονιμότητα.
Η στύση είναι ένα αγγειακό φαινόμενο. Τα δύο σηραγγώδη σώματα, οι κύλινδροι δηλαδή που γεμίζουν με αίμα για να επιτευχθεί στύση, έχουν στο κέντρο τους από μια αρτηρία που διακλαδίζεται σε πολλά ελικοειδής αγγεία. Όταν ένα νευρικό ερέθισμα φτάσει στο πέος, οι αρτηρίες διαστέλλονται και αυξάνετε η ροή αίματος μέσα στα ελικοειδή και στα σηραγγώδη σώματα. Έτσι, αυξάνεται η πίεση μέσα στα σηραγγώδη που πιέζουν το φλεβικό δίκτυο που τα περιβάλλει. Με την πίεση αυτή το φλεβικό δίκτυο κλείνει, και η αύξηση της πίεσης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, προκαλώντας σκληρή στύση. Αίτια που φράζουν τις αρτηρίες με κακό αποτέλεσμα στην καρδιά, είναι κακό και για τη στύση. Με πρώτο πρώτο το κάπνισμα και στη συνέχεια η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και λιπαρών τροφών.
Έτσι η στύση αποτελεί το βαρόμετρο της καρδιακής λειτουργίας. Γι’αυτό προσέχουμε και παρατηρούμε τις αντιδράσεις του οργανισμού μας μετά την πολύ κρίσιμη ηλικία των 45 ετών και όσοι ασχολούνται με έντονο αθλητισμό έχουν ένα λόγο παραπάνω να το κάνουν, διότι σε μάκρος χρόνου ο οργανισμός χρειάζεται πιο τακτική παρακολούθηση και φροντίδα. Αξιοσημείωτο είναι πως η αγγειακή στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται 3 χρόνια νωρίτερα, προειδοποιώντας για το πρόβλημα της καρδιάς που έρχεται. Γι’αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε αν οι αντιδράσεις του οργανισμού μας είναι ισορροπημένες σε όλο το φάσμα, είτε έχει να κάνει με τη στύση, είτε με απότομες αντιδράσεις σε επίπεδο συναισθηματικών ερεθισμάτων και αντίληψης γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας. Στους ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου, διαπιστώθηκε ότι 2/3 είχαν πρόβλημα στύσης, αλλά μόλις 1/3 είχαν συμβουλευτεί Ουρολόγο για τη στυτική δυσλειτουργία.
Από την άλλη η κατάθλιψη και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν παρενέργειες στυτικής δυσλειτουργίας.Σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων συγκαταλέγεται ως ανεπιθύμητη ενέργεια. Κύριες κατηγορίες είναι τα διουρητικά, πολλά αντιϋπερτασικά, αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και αντιψυχωσικά. Επίσης, οι εξαρτησιογόνες ουσίες με την χρόνια χρήση τους έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ισορροπημένη λειτουργία της επικεφαλής ορμόνης και την σεξουαλική απόδοση.
Μελέτη-Σύνταξη-Άρθρο: Χρήστος Καραϊσκάκης
Σύμβουλος Εναλλακτικής Αθλητικής Διατροφής
imop.gr
imop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου