Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Vitamin D η μοναδική!


Η βιταμίνη D στην πραγματικότητα είναι μια ορμόνη που παράγει το σώμα μας όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου, αυτός είναι και ο λόγος που ονομάστηκε "βιταμίνη του ήλιου". Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου από πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, των καρδιακών παθήσεων, της οστεοπόρωσης, ακόμα και κάποιων μορφών καρκίνου.

 Ο καλύτερος τρόπος να αποκτηθεί η βιταμίνη D που χρειάζεται το σώμα μας είναι μέσω της έκθεσης στο φως του ήλιου. Αλλά συχνά παράγοντες όπως ο σύγχρονος τρόπος ζωής με όλο και περισσότερο να αυξάνεται ο χρόνος εντός του γραφείου στη δουλειά, στο σπίτι, τα ρούχα ή άλλοι παράγοντες όπως η παράλογη χρήση αντηλιακού με υπερβολικά μεγάλο δείκτη προστασίας, μπορεί να μην επιτρέπουν στον ήλιο εν τέλει να προσφέρει αυτό που χρειαζόμαστε. Η σύνθεση της βιταμίνης γίνεται κυρίως στα άνω άκρα.

 Είναι μοναδική σε σχέση τουλάχιστον με τις υπόλοιπες βιταμίνες επειδή αρχικά συντίθεται στο σώμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία και δευτερεύον επικουρικά δηλαδή από την διατροφή μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκεται σε βασικές τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα λιπαρά ψάρια ή ότι δεν είναι απαραίτητο αυτές οι τροφές να συμπεριληφθούν στις διατροφικές μας συνήθειες. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να τις αποβάλουμε πλήρως από την διατροφή μας , όπως θέλουν οι τάσεις τις εποχής , όπου παρουσιάζουν ανεπίσημες έρευνες με ανακρίβειες προωθώντας επιβλαβή για τον οργανισμό μας διατροφικές συνήθειες.  
 Τα ειδικά συμπληρώματα βιταμίνης D είναι απαραίτητα κυρίως για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση ή είναι μεγαλύτεροι από 65 ετών.

 Έχουμε υποδοχείς για τη βιταμίνη D παντού στον οργανισμό μας και αυτοί οι υποδοχείς βρίσκονται σε μεγάλο κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι τα ικανοποιητικά επίπεδα αυτής της βιταμίνης συνεπάγονται στην καλή υγεία των μυών και των οστών. Συγχρόνως αποδεικνύεται ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει θετικά και ορισμένες παθήσεις.


 Α) Διαβήτης τύπου 2.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One έδειξε πως τα άτομα με έλλειψη της βιταμίνης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η διάρκεια της έρευνας είχε 12 χρόνια και παρατηρούνταν συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό διαβήτη. Στο τέλος της έρευνας, πολλοί συμμετέχοντες βρίσκονταν τουλάχιστον σε προ-διαβητικό στάδιο, όσοι δεν είχαν αναπτύξει διαβήτη. 

 Β) Προβλήματα με τους μύες.
Όσο περισσότερη βιταμίνη D έχουμε στον οργανισμό μας, τόσο καλύτερα θα λειτουργούν οι μύες μας και τόσο πιο δυνατοί θα είναι, ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Επίσης, ανακαλύφθηκε ότι οι υποδοχείς βιταμίνης D βρίσκονται και στους μύες κάτι που σημαίνει ότι έχουμε ακόμα έναν λόγο να βγαίνουμε για τρέξιμο και να γυμναζόμαστε με το φως της ημέρας.                 

Γ) Κατάθλιψη.
Φαίνεται πως η βιταμίνη αυτή μπορεί να μας προφυλάσσει και από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ειδικά όταν αναφερόμαστε στην εποχική κατάθλιψη που σχετίζεται με τους χειμερινούς μήνες. Μια μελέτη του 2008 έδειξε πως η χορήγηση συμπληρώματος με την βιταμίνη οδήγησε σε λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Μια πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε άμεσο συσχετισμό μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

 Δ) Προβλήματα με την καρδιά.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο προσπάθησε να ερευνήσει την σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης στον οργανισμό και της υγείας της καρδιάς μας. Φαίνεται πως η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει τα ενδοθηλιακά κύτταρα να αναδομούνται ταχύτερα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Απαιτείται περισσότερη μελέτη, αλλά οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι πως τα συμπληρώματα D-3 μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός προληπτικός τρόπος να προφυλάξουμε την υγεία της καρδιάς μας.

 Ε) Άνοια και Αλτσχάιμερ.
Άλλη μελέτη το 2014 προσπάθησε να ερευνήσει την σχέση των επιπέδων βιταμίνης D και του κινδύνου για διάφορες μορφές άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν πως η βιταμίνη μπορεί να προλάβει την άνοια, αλλά έδειξαν πως τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης αντιμετώπιζαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο. Σε άτομα με πολύ σοβαρή έλλειψη, ο κίνδυνος αυξάνεται μέχρι και 125%.

Μελέτη-Σύνταξη-Άρθρα: Χρήστος Καραϊσκάκης
Σύμβουλος Εναλλακτικής-Αθλητικής Διατροφής.

Πηγή: iatrikanea.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου