Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Λευκά αιμοσφαίρια. Η ομάδα Καταδρομών του οργανισμού.




Η παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων γίνεται από το μυελό των οστών και από τα λεμφικά όργανα που εντοπίζονται στους λεμφαδένες, τη σπλήνα, τον θύμο αδένα, τις αμυγδαλές, τους λεμφικούς σχηματισμούς του εντέρου. Η κύρια αποστολή των λευκών κυττάρων είναι η άμυνα του οργανισμού. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση μολύνσεων και άλλων ανωμαλιών στο αίμα, το μυελό των οστών και το λεμφικό σύστημα. Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν ένα ετερογενές σύνολο κυτταρικών πληθυσμών του αίματος
 Τα "λευκά" έχουν την μοναδική ιδιότητα να κινούνται ως αμοιβάδες, να διαπερνούν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, να μεταναστεύουν από την κυκλοφορία του πλάσματος, το υγρό δηλαδή που μέσω του οποίου μεταφέρονται αιμοσφαίρια, πρωτεΐνες, νερό, αμινοξέα,αντισώματα κ.α, ώστε να φτάνουν σε ιστούς που έχουν αλλοιωθεί ή φλεγμαίνουν για να απομακρύνουν τα αλλοιωμένα κύτταρα.
 Οι διαφορετικοί τύποι λευκών αιμοσφαιρίων ή -λευκοκύτταρα-, είναι απαραίτητοι έναντι διαφορετικών ασθενειών, όπως βακτήρια, κάποιος ιός, μύκητες, παράσιτα ή αλλεργική αντίδραση.
 Τα λευκοκύτταρα παράγονται, κυκλοφορούν και αποθηκεύονται από ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Παράγονται σε δύο τύπους, τα φαγοκύτταρα και τα λεμφοκύτταρα. 

 α) Τα φαγοκύτταρα ή αλλιώς μακροφάγα τα οποία είναι επιφορτισμένα με την εργασία της εξουδετέρωσης των κυττάρων ενός εισβολέα. Αποτελούν μια σπουδαία γραμμή άμυνας, διότι τρώνε τα μικρόβια που εισέρχονται στο σώμα μας. Τα συγκεκριμένα "λευκά" έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος. Αυτό  είναι αναγκαίο για να μπορούν να καταστρέψουν τα εχθρικά κύτταρα που εισβάλουν στον οργανισμό. Η διαδικασία λέγεται "φαγοκυττάρωση" και ξεκινάει όταν το φαγοκύτταρο συναντάει το μικρόβιο. Τότε προεκβολές του φαγοκυττάρου, που ονομάζονται ψευδοπόδια, αρχίζουν να περικυκλώνουν το μικρόβιο από κάθε πλευρά, ώσπου τελικά το εγκλωβίζουν πλήρως. Σαν να ρουφάει το εν δυνάμει "λευκό" τον εισβολέα. Στη συνέχεια, ακολουθεί η αποδόμηση του μικροβίου.


 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαγοκυττάρωση είναι μια ενέργεια που διευκολύνεται όταν στην επιφάνεια του μικροβίου έχουν προσκολληθεί αντισώματα ή αντιμικροβιακές ουσίες που έχει συνθέσει ο οργανισμός μας μέσο συμπληρωματικών πρωτεϊνών προερχόμενες από την πλήρη διατροφή.


 β) Τα λεμφοκύτταρα που διατηρούν ιστορικό προηγούμενων εισβολών των ξένων οργανισμών, καθώς και τα σχέδια για την αποτελεσματική καταστροφή τους. Το ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να παράγει επαρκείς αριθμούς και ποιότητα λευκοκυττάρων για την αποτελεσματική καταπολέμηση μιας λοίμωξης.

 Τα λευκά αιμοσφαίρια, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν οργανισμούς που έχουν εισβάλλει στο σώμα κατά το  παρελθόν ώστε να υπάρχει ανοσία απέναντί τους. Ένα υγιές ανοσοποιητικό θα πρέπει να εμποδίζει τις επανεμφανιζόμενες λοιμώξεις, παράδειγμα την ανεμοβλογιά. 
 Τα άτομα με ένα υγιές ανοσοποιητικό δεν υποφέρουν συχνά από ασθένειες και ο οργανισμός τους είναι ικανός  να καταστρέφει τους επικίνδυνους εισβολείς από μόνος του, από 'μέσα', δηλαδή χωρίς την βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής όσο είναι δυνατόν. Εν αντιθέσει άτομα που συμβαίνει να νοσούν συχνά, αυτό είναι σημάδι ότι δεν παράγουν αρκετή "ανοσοσφαιρίνη" (IgA). Είναι η ουσία που προστατεύει τις εισόδους από μικρόβια, ιούς στο σώμα και είναι παρούσα στο σάλιο. Σκοπός τις είναι να καταπολεμά τη μόλυνση προτού αυτή έχει την ευκαιρία να εισέλθει στο σώμα.
 Οι άνθρωποι που αισθάνονται συνεχώς κουρασμένοι ή υποφέρουν από κατάθλιψη και αϋπνία, έχουν ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά είναι σημάδια ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον βομβαρδισμό των μολύνσεων που παρουσιάζονται στο περιβάλλον.
 Οι διαταραχές της ισορροπίας του ανοσοποιητικού μπορούν να προκαλέσουν και  διαταραχές στις ποσοτικές ισορροπίες των λευκών αιμοσφαιρίων με αποτέλεσμα να προκύπτει η Λευκοκυττάρωση, ή η Λευκοπενία.
"Λευκοκυττάρωσηονομάζεται όταν έχουμε ποσοτικά υψηλά λευκά από αιτίες όπως: 

  • μεταβολικές διαταραχές (δηλητηρίαση)
  • οξείες αιμορραγίες 
  • επίμονο stress
  • λοιμώξεις
  • βακτηρίδια, μύκητες
Στη "Λευκοκττάρωση" συγκαταλέγονται και βαρύτερης μορφής ασθένειες όπως κακοήθεις νεοπλασίες , σύνδρομο 'λευχαιμίας'.

"Λευκοπενία" ονομάζεται όταν έχουμε ποσοτικά χαμηλά "λευκά", δηλαδή ο οργανισμός μας αδυνατεί να τα παράγει από αιτίες όπως: 

  • τοξίνες, που προέρχονται από κάπνισμα ή από χρήση άλλων ουσιών 
  • μακροχρόνια χρήση φαρμάκων  
  • μη ισορροπημένη διατροφή
  • έλλειψη βιταμινών ή ανόργανων αλάτων
  • έντονο stress
  • βαριές λοιμώξεις όπως τύφο, φυματίωση, ελονοσία,  
επίσης συμπεριλαμβάνονται κάποια νοσήματα όπως ο 'Λύκος' ή η 'Μυελοΐνωση' διαταραχές που αναγκάζουν το σώμα να επιτεθεί στο δικό το αμυντικό σύστημα. 
 Στη περίπτωση της "Λευκοπενίας" αυξάνονται οι πιθανότητες σοβαρών λοιμώξεων επικίνδυνων για τη ζωή, όπως ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), αλλά και λοιμώξεις από κοινά μικρόβια γίνονται επικίνδυνες λόγω απουσίας αμυντικού μηχανισμού. 
 Ακόμη και το απλό stress είναι μια αιτία που διαταράσσει την υγιή λειτουργία του οργανισμού. Οι ορμόνες που εκχύνονται μέσο μιας στρεσογόννας κατάστασης, δίνουν την εντύπωση στον οργανισμό ότι κινδυνεύει από επικείμενη επίθεση. Χωρίς όμως να κινδυνεύει στην πραγματικότητα. Έτσι όταν διαιωνίζεται αυτή κατάσταση και είναι συνεχώς τεταμένος ο οργανισμός, έρχεται η στιγμή που εξασθενεί το αμυντικό του σύστημα με αποτέλεσμα να είναι ένας οργανισμός επιρρεπείς σε ασθένειες και λοιμώξεις που μαστίζουν τον κόσμο στην εποχή μας.


Μελέτη-Σύνταξη-Άρθρα: Χρήστος Καραϊσκάκης

Σύμβουλος Εναλλακτικής-Αθλητικής Διατροφής.

Πηγές: medical & health.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου