Όλοι όσοι αθλούνται ή κάνουν κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα, έχουν αισθανθεί σίγουρα κατά την διάρκεια των ασκήσεων έντονο πόνο που είναι αδύνατο να εκτελέσουν σωστά τις κινήσεις που απαιτούνται ή και την επόμενη ημέρα τον έντονο μυϊκό πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή που καταπονήθηκε περισσότερο. Αυτό προκαλείται από τη συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος. Ενα αίσθημα δυσάρεστο και επίπονο που πρέπει να διακοπεί ο έντονος ρυθμός εκτέλεσης, γιατί αλλιώς μπορεί να προκύψουν δυσάρεστοι και σοβαροί τραυματισμοί.
1.) Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων υψηλής έντασης, το σώμα αρχίζει να συσσωρεύει μεγάλη ποσότητα ιόντων υδρογόνου που μειώνουν το ph του αίματος. Ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις των μυών και κάνουν τις μυϊκές ομάδες όξινες που στη συνέχεια οδηγούν το σώμα σε μια πιο οξέα κατάσταση. Είναι αυτή η αύξηση στα ιόντα υδρογόνου που θα προκαλέσει τη περίσσια του γαλακτικού οξέος στο σώμα, το οποίο στη συνέχεια θα αφήσει μια αίσθηση ΄καψίματος΄ στους μύες και θα μας δυσκολέψει ως ένας απόηχος κόπωσης κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.
Εάν παρουσιάζεται συχνά μεγάλη συσσώρευση γαλακτικού οξέος κατά τις προπονήσεις σας, τότε αυτό θα είναι ένας περιοριστικός παράγοντας της συνολικής σας απόδοσης που με την πάροδο του χρόνου σίγουρα θα επηρεάσει τα αποτελέσματα σας.
Εάν παρουσιάζεται συχνά μεγάλη συσσώρευση γαλακτικού οξέος κατά τις προπονήσεις σας, τότε αυτό θα είναι ένας περιοριστικός παράγοντας της συνολικής σας απόδοσης που με την πάροδο του χρόνου σίγουρα θα επηρεάσει τα αποτελέσματα σας.
Να πούμε ότι το γαλακτικό οξύ καταρχήν είναι καύσιμο, παρέχει στο σώμα μας σταθερή προμήθεια υδατανθράκων. Η βασική απαίτηση του οργανισμού μας από τους υδατάνθρακες είναι κυρίως η άμεση απελευθέρωση ενέργειας–ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη) η οποία με την σειρά τροφοδοτεί τα μιτοχόνδρια των κυττάρων με απώτερο σκοπό ενεργειακό κέρδος για μυϊκό έργο, είτε αναερόβια είτε αερόβια. Όμως για να μην περιορίζεται η απόδοση μας από το γαλακτικό, πρέπει να υπάρχει συσχέτιση και αναλογία οξυγόνου και γλυκόζης στο αίμα, για να επέρχεται «σταδιακή» συγκέντρωση γαλακτικού οξέος που θα προσδιορίζει «σταδιακά» την μυϊκή κόπωση και όχι μια απότομη αύξηση των επιπέδων του που δίνει το δυσάρεστο «οξύ κάψιμο».
Σκοπός μας είναι να γυμναζόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσαρμόσουμε τον οργανισμό να μετατρέπει το γαλακτικό οξύ ξανά σε ενέργεια δεσμεύοντας και αποβάλλοντας τα ιόντα υδρογόνου, ώστε να μειωθεί η συγκέντρωση τους που ευθύνονται για τον μυϊκό πόνο. Όσο συνεχίζουμε την άσκηση και μυϊκή καταπόνηση, αυξάνεται το γαλακτικό και το σώμα μας κάποια στιγμή δεν είναι ικανό να μετατρέψει αυτή την μεγάλη ποσότητα ξανά σε ενέργεια.
- Το α)ζέσταμα και η β)αποθεραπεία δεν πρέπει να παραλείπετε ποτέ διότι έτσι διαστέλλονται τα μικρά τριχοειδή αγγεία διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα με α)αποτροπή τραυματισμών β)διάσπαση του γαλακτικού οξέος με τις διατάσεις χαλάρωσις.
- Η διαλειματική προπόνηση υψηλής έντασης μπορεί να εκπαιδεύσει το σώμα να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά το γαλακτικό οξύ.
- Είναι σημαντικό η διατροφή να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, μαγνήσιο, Ωμέγα 3 λιπαρά και φυσικά να μην ξεχνάτε την καλή ενυδάτωση καθώς βοηθάει σημαντικά.
Καρνοσίνη.Το αντίδοτο.
2). Η Καρνοσίνη που είναι υπαρκτή στο σώμα, λειτουργεί ως ενδοκυτταρική απομόνωση, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του μυϊκού pH, καθώς απορροφά τυχόν επιπρόσθετα ιόντα υδρογόνου που απελευθερώνονται στο σώμα καθώς ασκούμαστε. Όσο περισσότερη Καρνοσίνη υπάρχει στον οργανισμό μας, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να υποφέρουμε από υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος. Το ποσό της Καρνοσίνης που παράγει το σώμα εξαρτάται από το ποσό του διαθέσιμου αμινοξέος β-Αλανίνης. Χωρίς επαρκή β-Αλανίνη, η σύνθεση της Καρνοσίνης είναι περιορισμένη. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η Καρνοσίνη βοηθά στην αύξηση της αντοχής, της δύναμης αλλά και της μυϊκής ανάπτυξης.
Η L-Αλανίνη είναι ένα από τα 20 αμινοξέα που υπάρχουν για χρήση πρωτεϊνοσύνθεσης από τον οργανισμό μας. Μετά από διαμόρφωση άνθρακα στη δομή της μετατρέπεται σε β-Αλανίνη και είναι το δεύτερο αμινοξύ σε χρήση μετα την L-Λευκίνη ως προς τη νέα σύνθεση πρωτεϊνών.
Λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορείτε να πάρετε την Καρνοσίνη από μόνη της (διότι προέρχεται από συνένωση Αλανίνης και Ιστιδίνης), η β-Αλανίνη συμπληρωματικά είναι μια πολύ καλή λύση καθώς θα ενισχυθούν αποτελεσματικά τα επίπεδα της Καρνοσίνης στο σώμα σας.
Καλές πηγές Αλανίνης αποτελούν το κρέας, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα φασόλια, τα καρύδια, το ρύζι, το καλαμπόκι, το σιτάρι.
Πηγή: Modern nutrition in health and disease
Μελέτη-Σύνταξη-Άρθρο: Χρήστος Καραϊσκάκης
Σύμβουλος Εναλλακτικής Αθλητικής ΔιατροφήςΠηγή: Modern nutrition in health and disease
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου