Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Βασικά οφέλη της πρωτεΐνης στον οργανισμό.

 


 Γνωρίζουμε ότι η πρωτεΐνη βοηθάει στην αύξηση μυϊκής μάζας και της δύναμης. Αποτελεί το βασικό συστατικό των μυών και είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη του οργανισμού όταν βρίσκεται υπό πίεση (μυϊκό stres) ταλαιπωρία ή τραυματισμούς. Όσοι είναι σωματικά δραστήριοι, γυμνάζονται και γενικότερα προσπαθούν να αυξήσουν την μυϊκή μάζα, τότε θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη διότι👉 είναι απαραίτητη για την γενικότερη ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού.
 Ας δούμε ποια άλλα είναι τα βασικά οφέλη της στον οργανισμό.
 Η πρωτεΐνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σώμα μας. Είναι το κύριο συστατικό των ιστών και παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα που διατηρούν το σώμα σε λειτουργία. Είναι από τα κύρια δομικά στοιχεία των μυών, των οστών, του χόνδρου και του δέρματος. Βοηθάει στον εφοδιασμό του σώματός μας με ζωτικά θρεπτικά συστατικά καθώς επίσης βοηθάει στην πέψη, παράγοντας ένζυμα, τα οποία συμβάλλουν στη διάσπαση της τροφής.
 Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη έχει σημαντικά οφέλη για την απώλεια βάρους και για την μεταβολική υγεία. Για την απώλεια βάρους, όπως πολλές φορές έχουμε αναφερθεί, η λήψη περισσότερης πρωτεΐνης βοηθάει στη δόμηση της μυϊκής μάζας που αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καύση και απώλεια του λιπώδη ιστού. Υπάρχουν πειστικά στοιχεία οτι διατροφή με υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνει τη θερμογένεση και τον κορεσμό σε σύγκριση με δίαιτες χαμηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. 
 Τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) επηρεάζουν το σώμα μας με διαφορετικούς τρόπους. H πρωτεΐνη βοηθάει στην απελευθέρωση ορμόνης που ισορροπεί τα σκαμπανεβάσματα της ινσουλίνης, ρυθμίζει την όρεξη και μας αφήνει πλήρεις με λιγότερο φαγητό.
 Οι περισσότεροι τρώνε αρκετή πρωτεΐνη για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια της, όμως υπάρχουν άνθρωποι που θα ήταν καλύτερα στην υγεία τους με υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών. Πολλοί μπορεί να μην το συνειδητοποιούν αυτό αλλά η πρωτεΐνη θρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγει αντισώματα. Τα βασικά στοιχεία δόμησης των αντισωμάτων βρίσκονται στην αλυσίδα αμινοξέων που είναι οι βάση της πρωτεΐνης. Χωρίς υγιή ανοσοποιητικό και πληθώρα αντισωμάτων, τα βακτήρια και οι ιοί είναι ελεύθερα να περιφέρονται στο σώμα και να το μολύνουν με ασθένειες.
 
Η κερατίνη, το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι οι πρωτεΐνες που έχουν την ευθύνη για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια. Η κερατίνη βρίσκεται και στα τρία. Είναι υπεύθυνη για την παροχή δύναμης και δομής σε αυτά. Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα. Είναι ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία των οστών, του δέρματος, των μυών και των συνδέσμων. Η ελαστίνη είναι μια ευέλικτη πρωτεΐνη με υψηλή ελαστικότητά και επιτρέπει σε πολλούς ιστούς στο σώμα να επιστρέψουν στο αρχικό τους σχήμα αφότου τεντωθούν.
 Τα οστά υφίστανται συνεχή αποκατάσταση και γι' αυτό εκτός από το ασβέστιο, παρουσία επαρκούς παροχής βιταμίνης D,  χρειάζονται επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης καθημερινά για να υποστηριχτεί αυτήν τη διαδικασία.
Όταν δεν παίρνουμε αρκετή πρωτεΐνη για να τροφοδοτήσουμε τα ζωτικά μας όργανα, το σώμα αρχίζει να δανείζεται πρωτεΐνη από άλλες περιοχές, κυρίως από εκεί που βρίσκεται η περισσότερη, το μυϊκό ιστό. Όμως συμπεριλαμβάνεται και η πρωτεΐνη που είναι αποθηκευμένη στον μυοσκελετικό ιστό. Χωρίς ισχυρό σκελετικό μυϊκό ιστό, τα οστά μας είναι ευαίσθητα στην αλλοίωση, επιρρεπή σε τραυματισμούς και κατάγματα. 
 Κυκλοφορεί από ομάδες ανθρώπων η θεωρία ότι η πρωτεΐνη (κυρίως η ζωική πρωτεΐνη) είναι κακή για τα οστά. Αυτό το βασίζουν στην ιδέα ότι η πρωτεΐνη αυξάνει το φορτίο οξέος στο σώμα, οδηγώντας σε αυξημένη διάλυση ασβεστίου από τα οστά προκειμένου να εξουδετερωθεί το οξύ.   Όμως μελέτες 👈 δείχνουν ότι η πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένης της ζωικής, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των οστών και πως η επιλεκτική διατροφή με ανεπαρκή λήψη πρωτεϊνών προκαλεί σημαντική επιδείνωση της απώλειας οστικής μάζας. Άνθρωποι που τρώνε περισσότερη πρωτεΐνη τείνουν να διατηρούν την οστική μάζα καθώς μεγαλώνουν και να έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Μελέτη-Σύνταξη άρθρου: Χρήστος Καραϊσκάκης
Σύμβουλος Εναλλακτικής Αθλητικής Διατροφής.
Πηγή : eatingwell.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου