Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Πως σε παχαίνει το άγχος.

Το άγχος ή αλλιώς στρες (stress) αρχικά εμφανίζεται στον εγκέφαλό. Προέρχεται από το αρχαίο ρήμα άγχω που σημαίνει σφίγγω ή πνίγω.
Είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση στην οποία έρχεται ο εγκέφαλος όταν βρίσκεται σε κάποιου είδους απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. 
 Για την αντίδραση αυτή ευθύνεται ο αδένας "υποθάλαμος" που βρίσκεται  εντός του εγκεφάλου και στις αιτήσεις που δέχεται εκκρίνει την ορμόνη κορτικοεκλυτίνη (CRH) η οποία μεταφέρεται μέσω των τριχοειδών αγγείων στην "υπόφυση". 
 Η υπόφυση, που είναι τμήμα του υποθάλαμου, αντιδρά στην κορτικοεκλυτίνη εκκρίνοντας αδρενοκορτικοτρόπο ορμόνη (ACTH). 
 Η αλυσιδωτή αυτή αντίδραση επηρεάζει τα "επινεφρίδια", αδένες που με την σειρά τους αντιδρούν εκκρίνοντας στο αίμα μεταξύ άλλων και δυο στρεσογόνες ορμόνες,  την επινεφρίνη γνωστή ως αδρεναλίνη και την κορτιζόλη. 
 Η κορτιζόλη και η επινεφρίνη/αδρεναλίνη, είναι ορμόνες έκτακτης ανάγκης του οργανισμού. Κάνουν την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και διαστέλλουν τους βρόγχους ώστε ο εγκέφαλος να οξυγονώνεται επαρκώς και ενεργοποιούν την αρχέγονη αντίδραση πάλης ή φυγής. Επίσης απελευθερώνουν λίπος και γλυκόζη στο αίμα για επιπλέον ενέργεια, σε περίπτωση αντιμετώπισης κινδύνου. 
 Η κορτιζόλη, ασκεί ανασταλτικό έλεγχο στην έκκριση της κορτικοεκλυτίνης  (CRH). Με τον τρόπο αυτό, ο υποθάλαμος έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τα επίπεδα της κορτιζόλης και να προσαρμόζει ανάλογα τη λειτουργία του.
 Σχεδόν κάθε κύτταρο διαθέτει υποδοχείς κορτιζόλης και έτσι η κορτιζόλη μπορεί να αποκτά πολλές δράσεις ανάλογα με το είδος των κυττάρων στα οποία ενεργεί.

 Αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

•τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

•τον έλεγχο του ισοζυγίου νερού και άλατος ασκώντας έτσι επιρροή στην αρτηριακή πίεση

•σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της μνήμης και την ανοσοαπόκριση.

Το υπερβολικό άγχος όμως, συνεπάγεται με υψηλό επίπεδο κορτιζόλης στο αίμα, γεγονός που διαταράσσει το σύστημα ρύθμισης του μεταβολισμού και άμεσα τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Το σάκχαρο αυξάνεται, η μύες διαλύονται, τα κύτταρα λαμβάνουν συνεχώς σήμα για αποθήκευση λίπους.
 Το χειρότερο είναι ότι το λίπος που συγκεντρώνεται είναι το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος, το οποίο επικάθεται πίσω από τους κοιλιακούς μύες, συσσωρεύεται μεταξύ στόμαχος, ήπαρ, νεφρών και συν ότι αυτό το είδος λίπους φράζει τις αρτηρίες.
 Αν τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό είναι υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, φθείρουν τον οργανισμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να αποβούν καταστροφικές.

Μελέτη-Σύνταξη άρθρου: Χρήστος Καραϊσκάκης
Σύμβουλος Εναλλακτικής Αθλητικής Διατροφής.

πηγή : Stephen Perrine.









 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου