Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Τα υψηλής αξίας θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν οι *Σαλάτες*

 
Αν θέλεις να γεμίζεις το σώμα σου με θρεπτικά συστατικά που ενθαρρύνουν την παραγωγή μυών και διώχνουν το λίπος, τρώγε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, τα οποία έχουν τη μικρότερη ποσότητα θερμίδων. 
 Φάε τα φρούτα και τα λαχανικά πρώτα. Έτσι θα πάρεις λιγότερες θερμίδες από άλλες τροφές, ενώ οι φυτικές ίνες θα περιορίσουν το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματός, βοηθώντας σε να αποφύγεις τις απότομες αλλαγές στο επίπεδο του σακχάρου του αίματος που προκαλούν το αίσθημα της πείνας.   Δοκίμασε τουλάχιστον ένα καινούργιο φρούτο ή λαχανικό και παρασκεύασε σαλάτες με διαφορετικά χρώματα μαρούλι, κίτρινη πιπεριά, ντομάτα και καρότο.
 Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Appetite, η κατανάλωση ενός φρούτου στην αρχή του γεύματος μειώνει την πρόσληψη θερμίδων κατά 15%. Προσοχή όμως τα συσκευασμένα προϊόντα φρούτων ή χυμών δεν είναι το ίδιο. Αν ένα φρούτο ή ένα λαχανικό δεν σαπίζει ή δεν μαραίνεται σε λίγες μέρες έξω από το ψυγείο, τότε έχει υποστεί επεξεργασία.
 Επίσης άλλο ένα συν της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών είναι η πρόσληψη περισσότερων ωμέγα-3 λιπαρών. Σύμφωνα με ειδικούς, τα ωμέγα-3 λιπαρά πρέπει να ενταχθούν στην κατηγορία των βασικών θρεπτικών συστατικών, αφού είναι το ίδιο απαραίτητα για την υγεία με τις βιταμίνες Α και D. «Χρησιμοποιούνται στο μεταβολισμό κάθε μεμονωμένου κυττάρου και είναι μέρος της τροφής του σώματος» (Άρτεμις Σιμοπούλου, πρόεδρος του Center for Genetics, Nutrition and Health).
 Εκτός του ότι βελτιώνουν τη διάθεση, θωρακίζουν την καρδιά και ακονίζουν το μυαλό. Τα ωμέγα-3 λιπαρά, όταν προσλαμβάνονται από ποικιλία τροφών, εξασφαλίζουν μακροβιότητα, καθώς περιορίζουν το επικίνδυνο κοιλιακό λίπος. Εκτός από τον σολομό και τον τόνο, δύο πολύ καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών είναι τα καρύδια και τα ακτινίδια. Αν θέλεις έχε κι ένα βάζο με αλεσμένο λιναρόσπορο στην κουζίνα σου. Είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 και δίνει διαφορετική γεύση στα σάντουιτς και τις σαλάτες.
 Οι σαλάτες προσφέρουν στον οργανισμό υψηλής αξίας θρεπτικά συστατικά που δύσκολα τα βρίσκεις αλλού. Όμως για κάποιο λόγο κάποιοι βλέπουν την πρασινάδα στο πιάτο και νιώθουν να θίγεται ο ανδρισμός τους πιστεύοντας ότι οι. σαλάτες καταναλώνονται κυρίως από τις γυναίκες.   Κακός το σκέφτονται, διότι επί αιώνες οι κυνηγοί και οι στρατιώτες της Αρχαίας Σπάρτης και Αθήνας, αλλά και αργότερα επι Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, είχαν ως βασικά στοιχεία στη διατροφή τους τα σταυρανθή λαχανικά, ρεπάνι κουνουπίδι, μπρόκολο γνωρίζοντας ότι ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα..
 Το φολικό οξύ, μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β που βρίσκεται κυρίως στα φυλλώδη λαχανικά, είναι ίσως ο καλύτερος δείκτης του πόσο υγιεινή είναι η διατροφή σου. Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας φολικού οξέος δεν είναι εύκολη υπόθεση. 
 
Η έλλειψη του έχει συνδεθεί με μερικές από τις κυρίαρχες ασθένειες της εποχής μας: 
  • αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων, 
  • καρδιοπαθειών, 
  • παχυσαρκίας, 
  • άνοιας, 
  • Αλτσχάιμερ, 
  • καρκίνου,  
  • ενώ έχει ενοχοποιηθεί και τη μειωμένη απόκριση του οργανισμού σε θεραπείες κατά τις κατάθλιψης.
 Είναι διπλά σημαντικό η σαλάτα σου να περιέχει μαρούλι και σπανάκι. Άλλες πηγές είναι το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι φακές, τα φασόλια, το συκώτι και ο αρακάς, μια λίστα που λίγοι άντρες θα θεωρούσαν λαχταριστή. Το αξίζουν, όμως, καθώς έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition έδειξε ότι όσοι περιλάμβαναν στη διατροφή τους περισσότερο φολικό οξύ έχασαν 8,5 φορές περισσότερο βάρος από εκείνους που λάμβαναν λιγότερο.

Μελέτη-Σύνταξη άρθρου: Χρήστος Καραϊσκάκης
Σύμβουλος Εναλλακτικής Αθλητικής Διατροφής.
(πηγές μελέτης αναφέρονται στο άρθρο)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου