Οι παρασκευαστές τροφίμων νομίζουν ότι είσαι χαμηλού ποσοστού IQ, μια υπόθεση στην οποία βασίζονται όλες οι στρατηγικές του μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, θεωρούν ότι η ένδειξη "χωρίς λιπαρά" στις συσκευασίες προϊόντων σε κάνουν να ξεχνάς το θέμα "ζάχαρη".
Προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή σου από την αλήθεια διαφημίζοντας αυτό που θέλουν να προσέξεις. Μπορούν επίσης να σε παραπλανήσουν όσο αναφορά τον αρθμό των θερμίδων λέγοντας , π.χ, ότι ένα μπουκάλι αναψηκτικού αντιστοιχεί σε "δυόμισι μερίδες" και ότι είναι προφανές ότι πρέπει να το καταναλώσεις.
Τα περισσότερα επιβλαβή προϊόντα δεν μπορούν να κρυφτούν, -καταψηγμένη πίτσα- για παράδειγμα, εξ'αρχής ξέρεις ότι πρόκειτε για κάτι που δεν θα σου κάνει καλό. Ωστόσο, πόλλα από τα χειρότερα προϊόντα είναι συγκαλυμμένα, αφού εμφανίζονται ως υγιεινές επιλογές χάρη σε χαρακτηρισμούς που δεν έχουν καμία σύνδεση με την πραγματικότητα.
ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΣΑΙ : Όταν πρέπει να κάνεις όλα σου τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, σκέψου το σαν πεδίο μάχης, του οποίου οι άκρες -το μανάβικο, τα γαλακτοκομικά και το κρεοπωλείο- είναι η "πράσινη ζώνη" αλλά με έλεγχο πάντα. Στάσου στη πράσινη ζώνη και περιορίσου σε σύντομες εξορμίσεις στρατιγικής στο κέντρο για να πάρεις άλλα φαγώσημα όσπρια,δημητριακά ολικής αλέσεως και διάφορα προϊόντα πρώτης ανάγκης και υγιεινής. Φρόντησε να είσαι σε εγρύγορση καθώς οι ενδείξεις "ολικής αλέσεως" για παράδειγμα χρειάζονται επιπλέων έλεγχο. Για να είναι το προϊόν που θέλουμε πρέπει να περιέχει αλεύρι ολικής αλέσεως 51% ώστε η σχετική ένδειξη στη συσκευασία να είναι νόμιμη.
Πρόσεχε τα προϊόντα με πολλά πρόσθετα (Ε) στα συστατικά. Είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες. Σύμφωνα με την νομοθεσία είναι κάθε ουσία που συνήθως δεν καταναλώνεται αυτή καθ’ εαυτή ως τρόφιμο και δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων, είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι..
Τέλος ο χαρακτηρισμός "φυσικό" δεν σημαίνει τίποτε. Δεν υπάρχει νομοθεσία που να το καλύπτει, οπότε και ένα ραδιενεργό κομμάτι από το εργαστήριο, μπόρει να αναφέρεται ως "φυσικό".
Μελέτη-Σύνταξη άρθρου: Χρήστος Καραϊσκάκης
Σύμβουλος Εναλλακτικής Αθλητικής Διατροφής.
Σύμβουλος Εναλλακτικής Αθλητικής Διατροφής.
πηγή : Stephen Perrine.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου