Τα αυγά είναι ο βασιλιάς του πρωϊνού. Αλλά είτε στο πρωϊνό είτε ως συστατικό φαγητών είτε στο βραδινό ή ως σνακ, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και με οποιονδήποτε τρόπο μπορείς να το απολαμβάνεις χωρίς φόβο, που λανθασμένα προωθούνταν για αρκετά χρόνια μετά το 1970. Η πρωτεΐνη τους μας χορταίνει για πολλή ώρα, και η βιταμίνη D που περιέχουν είναι απαραίτητη για την ισορροπία της γενικής υγείας. Μπορούμε να τα απολαύσουμε με κάθε πιθανό τρόπο. Βραστά, τηγανητά σε ομελέτα ή..μέχρι και ωμά! με την πλούσια διατροφική τους αξία που επίσημα μπορούν να χαρακτηριστούν ως φυσική υπερτροφή. Δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης - κοινώς χοληστερίνη, εφόσον η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
Πηγή έρευνα της ‘Nutrition Bulletin’. Βέβαια εδώ κατονομάζουν συγκεκριμένα αυγά Βρετανικής παραγωγής με την συγκεκριμένη σφραγίδα ελέγχου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η έρευνα αποκλείει όλα τα υπόλοιπα αυγά του κόσμου, όπως τα υψηλής ποιότητας αυγά που παράγονται στην Ελλάδα από όρνιθες ελευθέρας βοσκής ή τα αυγά που προέρχονται από όρνιθες που έχουν πρόσβαση σε εξωτερικό περιβάλλον και τρέφονται με 100% βιολογική τροφή χωρίς φυτοφάρμακα.
Το αυγό θεωρείται η πιο πλήρης τροφή που υπάρχει στη φύση. Ένα αυγό μεσαίου μεγέθους το οποίο προσφέρει 6gr πρωτεΐνης και 5gr λίπους παρέχει υψηλή ικανότητα κορεσμού, για αυτό και χρησιμοποιείται κατά κόρων σε δίαιτες για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Οι πρωτεΐνες που περιέχει, εμπεριέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε σωστές αναλογίες, με την αλβουμίνη στο ασπράδι και τη λεκιθίνη στον κρόκο. Για αυτό το λόγο το αυγό θεωρείται πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ως πρότυπο αναφοράς και μέτρο αξιολόγησης της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων. Η περιεκτικότητά του σε λίπος συγκεντρώνεται στον κρόκο και αποτελείται κατά τα 2/3 από ακόρεστα λιπαρά οξέα και κατά το 1/3 από κορεσμένα λιπαρά οξέα(Τα κορεσμένα λίπη θεωρούνται «κακά» λιπαρά είναι αυτά που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αυξημένη κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερίνης όπου εστι αύξηση της αρτηριοσκλήρυνσης, της υπέρτασης και των εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων).
Ο κρόκος που περιέχει περίπου 240mg χοληστερόλης, παρέχει όμως στον οργανισμό λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, Ε και D, υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β φολικό οξύ (Β9), παντοθενικό οξύ (Β5), κοβαλαμίνη (Β12) και ριβοφλαμίνη (Β12). Από μεταλλικά στοιχεία περιέχει φωσφόρο, ψευδάργυρο, σίδηρο και ίχνη από ασβέστιο. Επίσης περιέχει λουτεΐνη και χολίνη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ισοδυναμεί με 180ml γάλακτος ή με 45gr κρέατος και κατά 2-3 φορές με λιγότερο λίπος.
Ο κρόκος που περιέχει περίπου 240mg χοληστερόλης, παρέχει όμως στον οργανισμό λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, Ε και D, υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β φολικό οξύ (Β9), παντοθενικό οξύ (Β5), κοβαλαμίνη (Β12) και ριβοφλαμίνη (Β12). Από μεταλλικά στοιχεία περιέχει φωσφόρο, ψευδάργυρο, σίδηρο και ίχνη από ασβέστιο. Επίσης περιέχει λουτεΐνη και χολίνη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ισοδυναμεί με 180ml γάλακτος ή με 45gr κρέατος και κατά 2-3 φορές με λιγότερο λίπος.
Ο συνδυασμός όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών έχουν ως αποτέλεσμα να:
-Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
-Έχουν μεγάλη ικανότητα κορεσμού και βοηθούν στη διατήρηση υγιούς βάρους.
-Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
-Αποκαθιστούν τον μυϊκό ιστό και περιορίζουν τη μυϊκή απώλεια.
-Έχουν ευεργετική δράση για την εγκεφαλική λειτουργία και
-ενισχύουν την όραση και προλαμβάνουν την εκφύλιση της ωχρά κηλίδας.
Όπως σημειώνετε στις έρευνες, το αυγό περιέχει υψηλής αξίας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όλα τα στοιχεία δηλαδή που είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή. Εφάμιλλης αξίας με το μητρικό γάλα, το αυγό, είναι ίσως η πιο πλήρης φυσική πηγή πολύτιμων διατροφικών στοιχείων με επιπλέον σελήνιο, αντιοξειδωτικά συν Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα που έρχονται να εξισορροπήσουν τα mg χοληστερόλης
Είναι μια τροφή που προσφέρει λεκιθίνη και χολίνη από τον κρόκο του. Σε σωστές αναλογίες η χολίνη δρα σημαντικά στην υγεία του εγκεφάλου και μειώνει τις λοιμώξεις. Η λεκιθίνη αποδεδειγμένα βοηθάει στη καύση του υποδόριου λίπους όπου συμβάλει στο αδυνάτισμα ως φυσικός λιποδιαλύτης, σε συνδυασμό πάντα με άσκηση και δίαιτα χαμηλών λιπαρών, όμως αποδεδειγμένα βοηθάει και στη μνήμη, στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στην πρόληψη από πέτρες στη χολή και στην ομαλή μεταβολική λειτουργία του οργανισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου