Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

ΚΑΡΔΙΑ.

Ανέβασε όσο αντέχεις τους παλμούς της καρδιάς. Σταδιακά και μετρώντας πάντα  την εξέλιξη σου, προσπάθησε να φτάνεις τα όρια σου κάθε φόρα. Όμως προσοχή, μην  υπερβείς της προσπάθειας. Στόχος δεν είναι μέχρι να καταρρεύσεις.

Τα βέλτιστα αποτελέσματα επιτυγχάνονται ένα βήμα πριν.

Συνέχισε να δουλεύεις με στόχο τα όρια σου και να τα ξεπερνάς λίγο λίγο σε κάθε προπόνηση που κάνεις, παρακολουθώντας συγχρόνως το ρυθμό καρδιακής ηρεμίας, τον ενεργητικό ρυθμό και τον μέγιστο ρυθμό.

Ο ενεργητικός καρδιακός ρυθμός είναι μια μέτρηση της καρδιακής δραστηριότητας ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι υψηλότερος από τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας και δεν ταυτίζεται με τον μέγιστο καρδιακό ρυθμό. Ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός είναι ο υψηλότερος ρυθμός στον οποίο μπορεί να χτυπήσει η καρδιά και ποικίλλει ανάλογα την ηλικία.

Το να φτάσεις τον καρδιακό ρυθμό σε ένα υγιές εύρος κατά τη διάρκεια της άσκησης συνήθως περιλαμβάνει άσκηση με τρόπο που είναι προκλητικός αλλά να μην είναι επίπονος. Είναι ωφέλιμο οι προπονήσεις σου να είναι κάπως προκλητικές, δεν είναι υγιές όμως να πιέζεις την καρδιά πολύ δυνατά. Θα σου κάνει σινιάλο ότι κάτι της συμβαίνει. Ίσως σου κάνει ένα με δυο χτύπους τόσο δυνατούς που θα τρανταχτείς σύγκορμος. Να το θυμάσαι αυτό επειδή και η καρδιά σου θα το θυμάται. Είναι σαν να σου λέει ότι κάτι της συμβαίνει και μην το αμελείς. Μπορεί να μην πάθεις τίποτα άμεσα, θα πρέπει όμως να ρίξεις την ένταση των ασκήσεων άμεσα. Μπορεί όμως και να καταρρεύσεις. Μπορεί να μην είναι τόσο δυνατή όσο νομίζεις ότι είναι, ή να μην αντέξει το κυκλοφορικό την ξαφνική πίεση και να πας από εγκεφαλικό ή μια ξαφνική ανακοπή πάνω στο τιμόνι, την ώρα που τρέχεις στο έπακρο για να προλάβεις την μπάλα, την στιγμή που σφίγγεσαι για να συγκεντρώσεις όλες σου τις δυνάμης για να αποκρούσεις το Νοκ Αουτ που έρχεται από τον αντίπαλο [...]   

Ο ενεργητικός καρδιακός ρυθμός μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η μέτρηση αλλάζει ανάλογα με τον τύπο της άσκησης, την ένταση της, το τρέχον επίπεδο φυσικής κατάστασης, τη θερμοκρασία του αέρα αφού η ζέστη αυξάνει τους παλμούς.
Επισημάνω ότι δεν ισχύει κάθετα ότι η αύξηση του μυϊκού όγκου έχει ως αποτέλεσμα την περισσότερη αντοχή. Αν η καρδιά σου δεν μπορεί να υποστηρίξει την τροφοδοσία αίματος που χρειάζονται οι μύες; δεν θα έχεις εξέλιξη. Άρα;

Την καρδιά άκου την, να την παρακολουθείς σε κάθε προσπάθεια. Χρειάζεται λιπαρά οξέα ως καύσιμη ύλη για την παραγωγή ενέργειας των κυττάρων του μυοκαρδίου. Τροφοδοτούνται σωστά τα κύτταρα; δεν εξαντλούνται, διατηρούν την ηρεμία στο καρδιακό παλμό κατευνάζοντας την ταχυπαλμία που είναι το αποτέλεσμα της συνεχής αιμάτωσης των οργάνων όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις. Έτσι θα κάψεις και το αποθηκευμένο λίπος που θέλεις να ξεφορτωθείς. Όμως πρέπει να τα συμπεριλαμβάνεις στη διατροφή σου από λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες, σολομό, τόνο, επίσης ξηρούς καρπούς και ταχίνι ή έστω και συμπληρωματικά με Ω 3-6-9, CLA.
Το αποτέλεσμα σου; Δουλεύει σωστά και υγιείς η καρδιά σου. Σε κάθε επόμενη συνεδρία που θα εκτελείς το όποιο πρόγραμμα, θα έχεις ανεβάσει τα επίπεδα αντοχής θα είσαι καλύτερος, θα γίνεσαι καλύτερος επειδή απλά δεν θα κουράζεται η καρδιά σου για την τροφοδοσία που χρειάζονται το μυϊκό σύστημα, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος!

Μελέτη-Σύνταξη-Άρθρο: Χρήστος Καραϊσκάκης

Σύμβουλος Εναλλακτικής-Αθλητικής Διατροφής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου