![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSdp3PWnA5ci2g63eQqVowsJ03ZsOARtaVz3JzrZMjg5nhMx-Oortdnx53BNUxVzXw3gMfqr5Al8qPOMl9uMSIJjVfsfEzHUE_0sReXTJhOAJcGszIXM_Pjr2O9-8YvqLqfsUjTFeNt-nYYcC5IXS-zCPbIujHksuA6_P1TbcRRHKZHMv00b7laXs/s320/chris.k.blogspot.testo.jpg)
Αναβολικό παράθυρο, ένα θέμα συζήτησις στον κύκλο των ασκούμενων στα γυμναστήρια, με αντικρουόμενα στοιχεία και αποτελέσματα.
Κατά πόσο ισχύει το περιορισμένο χρονικό διάστημα μετά από ασκήσεις με βάρη και η άμεση κατανάλωση ενός μετα-προπονητικού ροφήματος στο χρονικό πλαίσιο 45΄με 60΄ για να επιτευχθεί αναβολισμός των μυών; Έχει βάση να αγχώνεται κανείς για να προλάβει να είναι μέσα στο χρόνο πριν κλείσει το "παράθυρό" ώστε να επιτευχθεί μέγιστη μυϊκή ανάπτυξη;
Είναι αλήθεια ότι ο οργανισμός αφομοιώνει αποτελεσματικότερα τα θρεπτικά συστατικά που θα του δώσουμε μετά σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύονται στο The Journal of Nutrition, δεν είναι όμως τόσο στενά τα περιθώρια. Ούτε θα αποτραπεί ο αναβολισμός των μυών με καθυστερημένη την πρόσληψη τους κατά 1 ώρα ή και περισσότερο μετά την άσκηση.
Ναι, τυχαιοποιημένες έρευνες έδειξαν ότι η πρωτεϊνοσύνθεση ήταν σημαντικά αυξημένη όταν καταναλώθηκε πρωτεΐνη ή μείγμα αμινοξέων αμέσως μετά, σε αντίθεση με 3 ώρες μετά την άσκηση. Όμως ήταν έρευνές με μικρό αριθμό εθελοντών, που μειώνει την στατιστική ισχύ και δεν επαληθεύτηκαν. Άλλες περιλάμβαναν μεγάλης διάρκειας αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης (δραστηριότητα που δεν ενδύκνειται για μυϊκή ανάπτυξη) και κάποιες στατιστικά ενδιαφέρουσες που έγιναν σε σκυλιά. Όμως τα τεστ σε ζώα που εκτελούν αερόβια άσκηση δεν είναι το ίδιο με την άσκηση αντιστάσεων των ανθρώπων.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7MAl5GbnNw6tWWK2nH8DgBj1DSuF8Yf-xUmbZoD6fuU0XeNPDm1FKYPKMYDKHupCDoDgbER0rkwL2dGF16057zFEpfP51835lwIqcJiV33DsZgLwgZgVXBROYHKz5L5AKL3RhqegwiTssO5VdMZ-Sm6IAqla21XaDSNPu32FRRoMkRNFf9cvHI_I/w301-h228/chris.k-blogspot.testo.png)
Οι μύες παραμένουν ευαίσθητη στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μετά από την διέγερση τους με αντιστάσεις και πέραν των ορίων που ορίζεται "αναβολικό παράθυρο", φαίνεται ότι εκτείνετε και σε 24 ώρες μετά τις προπονήσεις σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύονται στο Nutrients .
Δεν υπάρχει όμως λόγος να αγχώνεται κάποιος για τα αμέσως επόμενα λεπτά μετά την άσκηση ώστε να προλάβει το "παράθυρο ευκαιρίας" και δεν χρειάζεται να είναι με το ρολόϊ στο χέρι κάθε φορά που τελειώνει την προπόνησή.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFSGQ4-sKso_vx1bTbNYqIx8tdweghxKDCyFVTtW-OdoDYKVPFskHrAJZClfW73kAQrJxep_eeVpTa35Q3gyzxlnG9u-IsUeTsWUT6xBJSU1iRfViR1fso7J_ib5j9cXFX13JcMczQE7GRIFpg5Jkafv_ywiEjaNvkIwnzydiak5Unbl3XocDgh8I/w400-h200/chris.k-blogspot.testo2.jpg)
Η κατανάλωση θρεπτικών συστατικών, ενδεχομένως είναι μια ωφέλιμη στρατηγική για την μεγιστοποίηση της μυϊκής ανάπτυξης, όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό σε μια πιο ευρεία έννοια.
Η αναβολική επίδραση του κάθε γεύματος διαρκεί μέχρι 6 ώρες. Επιπλέον ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη γεύμα καταναλώνεται σε διάστημα περίπου 3 με 4 ωρών πριν την άσκηση ή και ένα μείγμα απαραίτητων αμινοξέων στην 1ωρα πριν την άσκηση. Βέβαια την πρόσληψη απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών για την αποκατάσταση μετά.
Για εκείνους ωστόσο που προπονούνται νηστικοί, η κατανάλωση πρωτεΐνης αμέσως μετά την προπόνηση είναι πολύ σημαντική για την προώθηση του αναβολισμού
Μελέτη-Σύνταξη-Άρθρο: Χρήστος Καραϊσκάκης
Σύμβουλος Εναλλακτικής-Αθλητικής Διατροφής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου