Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Υδατάνθρακες






  Υδατάνθρακες είναι συστατικό της τροφής που αποτελείτε από ένα ή περισσότερα μόρια σακχάρου και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την αύξηση του σακχάρου μετά το γεύμα. Βρίσκονται στο ψωμί, στις αμυλούχες τροφές, τα ζυμαρικά, τις πατάτες, το ρύζι, το καλαμπόκι, τα όσπρια, το γάλα και τα παράγωγα του, τη ζάχαρη και όπου περιέχεται αυτή κ.ά . Οι υδατάνθρακες που λαμβάνει ο άνθρωπος μετατρέπονται σε γλυκόζη και αυτή σχηματίζει μόρια γλυκογόνου το οποίο λειτουργεί ως αποθεματικό ενέργειας για την κάλυψη άμεσων αναγκών σε γλυκόζη. Ο ανθρώπινος οργανισμός όμως δε διαθέτει κατάλληλα ένζυμα για να συνθέτει γλυκόζη από το ήδη εναποθηκευμένο λίπος,

κάτι που θα βοηθούσε το ανθρώπινο είδος, ιδιαίτερα τους υπέρβαρους και διαβητικούς. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού, παίρνουν μέρος σε διάφορες μεταβολικές αντιδράσεις, επηρεάζουν τον κορεσμό και μεταβολισμό των λιπιδίων. Η κυριότερη συνεισφορά έχει να κάνει με τον έλεγχο του σωματικού βάρους, πρόληψη του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, την δυσκοιλιότητα, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και γενικά με την φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού. Οι υδατάνθρακες διασπώνται προς σάκχαρα και αυτά με τη σειρά τους παρουσιάζουν διαφορετικές ιδιότητες. Υπάρχουν κατηγορίες υδατανθράκων και δεν είναι όλοι οφέλιμοι. Υπάρχουν οι απλοί υδατάνθρακες απ’όπου προέρχονται τα σάκχαρα:
Οι μονοσακχαρίτες γλυκόζη και φρουκτόζη που περιέχουν το μέλι, τα φρέσκα και ξερά φρούτα όπως και όλα τα γλυκά που περιέχουν ζάχαρη είναι οι υδατάνθρακες που πρέπει να αποφεύγουν οι διαβητικοί. Η γαλακτόζη ενώνετε με την γλυκόζη προκειμένου να σχηματίσει το δυσακχαρίτη λακτόζη. Η λακτόζη είναι το κύριο σάκχαρο του γάλακτος που έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες αλλά είναι και ο υδατάνθρακας που προκαλεί τη <<δυσανεξία της λακτόζης>> . Οι απλοί υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη άμεσα.
  Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, που είναι οι ίνες και το άμυλο, πρέπει να συμπεριλαμβάνονται περισσότερο στην καθημερινή διατροφή. Η μετατροπή τους σε γλυκόζη καθυστερεί. Είναι αργής καύσης, δηλαδή παρέχουν ενέργεια περισσότερης διάρκειας και βοηθούν ώστε να διατηρείτε σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα μειώνοντας τη μυϊκή κόπωση. Έτσι προωθείτο η απελευθέρωση της ινσουλίνης, μια ορμόνη που βοηθάει στην ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών υποχρεώνοντας τη γλυκόζη, τα αμινοξέα και τα λίπη να εισχωρήσουν στα κύτταρα.
Μελέτη:  Χρήστος Καραϊσκάκης                  http://ergometry4u-procardia-medical-institute.webnode.gr
      Σύμβουλος Μέλος D.G.S                      http://dynamis4u.webnode.gr
Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος
  Ειδικός Καρδιολόγος



 








Οι




Οι
      







 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου