Το κύριο διατροφικό χαρακτηριστικό του αρακά είναι ότι αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ οι πρωτεΐνες βοηθούν στη δημιουργία και στην ενίσχυση του μυϊκού συστήματος.
Ο αρακάς είναι, επίσης, πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες είναι ευεργετικές τόσο για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος όσο και για την πρόληψη ορισμένων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου
Ο αρακάς είναι ένα πολύ χρήσιμο και θρεπτικό τρόφιμο καθώς μας προσφέρει πολύ φολικό οξύ και πολλά α και β καροτένια, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες που προσθέτουν τοξίνες στον οργανισμό. Παράλληλα μας δίνει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και φώσφορο.
Λόγω του μικρού χρονικά περιθωρίου συγκομιδής του, είναι πλήρης σε βιταμίνη C, θειαμίνη B1, φώσφορο και βιταμίνη B6. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το φυλλικό οξύ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας, αλλά εμπλέκονται και σε πολλές δραστηριότητες του νευρικού συστήματος, ενώ η αντιοξειδωτική βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Διαθέτει 1,6 μονάδα σιδήρου ανά 100 γρ. φαγητού και το σώμα μας απορροφά περίπου το 20% από αυτόν.Η κατανάλωση αρακά συστήνεται ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αλλά και σε αυτούς που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
Διαθέτει 1,6 μονάδα σιδήρου ανά 100 γρ. φαγητού και το σώμα μας απορροφά περίπου το 20% από αυτόν.Η κατανάλωση αρακά συστήνεται ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αλλά και σε αυτούς που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
Πρέπει βέβαια να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο ότι ο αρακάς είναι πολύ συχνά επιβαρυμένος από χημικές ουσίες, ατμοσφαιρικούς ρύπους και φυτοφάρμακα. Επίσης, μόλις ένα 24ωρο μετά τη συγκομιδή του έχει ήδη χάσει το 20% των βιταμινών του. Υπ' αυτή την έννοια ίσως είναι καλύτερα, από διατροφική άποψη, να προτιμάται ο κατεψυγμένος αρακάς αφού καταψύχεται μέσα σε 3-4 ώρες από την συγκομιδή. Στον φρέσκο πρέπει να γίνεται σχολαστικό πλύσιμο.
Τα οφέλη της κατανάλωσης αυτού του οσπρίου είναι πολλά και σημαντικά. Αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής:
α) τα μπιζέλια προλαμβάνουν τον καρκίνο του στομάχου, (Τα μπιζέλια περιέχουν υψηλές ποσότητες μιας πολυφαινόλης που προστατεύει την υγεία. Από μελέτη έγινε γνωστό ότι αρκούν μόνο 2 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα αυτού του φυτοθρεπτικού συστατικού, για να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου),
β) η κατανάλωση μπιζελιών βοηθάει στην πρόληψη των ασθενειών της καρδιάς,
γ) βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Η υψηλή περιεκτικότητα του αρακά σε φυτικές ίνες, βελτιώνει την υγεία του εντέρου.
Μόλις ένα φλυτζάνι αρακά, περιέχει το 44% της απαραίτητης βιταμίνης K, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, επίσης βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, μειώνει την κακή χοληστερόλη, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Τέλος πέρα απ’ τα οφέλη της υγείας υπάρχουν και πλεονεκτήματα για το περιβάλλον, τα μπιζέλια συνεργάζονται με τα βακτήρια στο έδαφος για να απορροφήσουν το άζωτο από τον αέρα και να το καταθέσουν στο έδαφος. Αυτό μειώνει την ανάγκη για χημικά λιπάσματα, καθώς ένα από τα κύρια συστατικά τους είναι το άζωτο. Άρα και σωστός καλλιεργητής εκ φύσεως ο αρακάς. Μετά τη συγκομιδή του, ό,τι απομένει, δημιουργεί οργανικό λίπασμα για το έδαφος. Τα μπιζέλια είναι επίσης σε θέση να αναπτυχθούν σε ελάχιστη υγρασία και δεν χρειάζονται εντατική άρδευση.
Μελέτη-Άρθρα: Χρήστος Καραϊσκάκης
Σύμβουλος Μέλος D.G.S
πηγή: http://www.iatronet.grhttps://www.c-gaia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου