Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Η απαραίτητη γλουταμίνη.




  Η γλουταμίνη είναι το πιο κοινό αμινοξύ που βρίσκεται στους μύες μας. Είναι μη-απαραίτητο, ή καλύτερα, «υπό όρους» απαραίτητο αμινοξύ κάτι που σημαίνει ότι το παράγει το σώμα μας. Βρίσκεται στο αίμα και σε μεγαλύτερη αφθονία στους σκελετικούς μύες από ότι στο υπόλοιπο σώμα. Έχει σημαντικό
ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό και είναι από τις σημαντικότερες ουσίες στην αθλητική διατροφή για την διατήρηση και αύξηση της μυϊκής μάζας.
  Το λεπτό έντερο απαιτεί την περισσότερη γλουταμίνη στο σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα τη χρειάζεται συνέχεια για την φυσιολογική του λειτουργία. Έτσι τα επίπεδα της εξαντλούνται στο πέρας της ημέρας με τις καθημερινές δραστηριότητες. Απελευθερώνεται ταχέως από τις αποθήκες των μυών για την παροχή καυσίμων προς τα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού, καθώς και την διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας στα νεφρά.
Αρα είναι ένα από τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά της ισορροπίας του οργανισμού διατηρώντας :
1)τα σωστά επίπεδα ph του αίματος στο σώμα

2)τη δομική ακεραιότητα της βλεννογόνου του εντέρου

3)τα σωστά επίπεδα στον αριθμό των ανοσοποιητικών κυττάρων ώστε η αναπλαστική και επουλωτική δράση τους στη θεραπεία πληγών και τραυμάτων να λειτουργεί στο βέλτιστο.

  Επίσης, επειδή ευνοεί τις διαδικασίες παραγωγής και συνέργειας για την σύνθεση ισχυρών αντιοξειδωτικών από τον ίδιο τον οργανισμό, όπως είναι η ‘γλουταθειώνη’, καθίσταται απολύτως απαραίτητη. 

  Σε καταστάσεις διαρκούς και αυξημένης κόπωσης οι ανάγκες του οργανισμού σε γλουταμίνη αυξάνονται και η έλλειψη της προκαλεί αυξημένη διάσπαση πρωτεϊνών στους μύες, παράλληλα εμποδίζει τη σύνθεση νέων από τον οργανισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το αίσθημα της κόπωσης γενικότερα, αλλά σε αθλητές όλων των ειδών που ασχολούνται με εντατική προπόνηση παρουσιάζεται το σύνδρομο της “υπερπροπόνησης” όπου ο υπερβολικός καταβολισμός των μυών επιφέρει το λεγόμενο κάματο της μυϊκής μάζας. Αυτό συμβαίνει απλούστατα επειδή ο οργανισμός για την επιβίωση του θα αντλήσει τα απαραίτητα συστατικά από τις μεγαλύτερες αποθήκες του που είναι οι μύες.
  Φτάνοντας σε αυτό το σημείο πρέπει να δοθεί προσοχή στο εξής: 
όταν ο οποιοσδήποτε που προπονείται εντατικά, ιδιαίτερα αθλητές με απαιτητικό πρόγραμμα, στα ενδιάμεσα διαλείμματα των ασκήσεων δεν μπορεί να ξεκουραστεί και δεν επανέρχεται γρήγορα σε φυσιολογικούς ρυθμούς η αναπνοή, έχει άμεση σχέση με χαμηλά επίπεδα γλουταμίνης στο αίμα.
  Με την λήψη συμπληρωματικής γλουταμίνης αυτή η αρνητική κατάσταση προλαμβάνεται και παρεμποδίζεται . Επιδρά θετικά στο ισοζύγιο του αζώτου προφυλάσσοντας τον οργανισμό από την απώλεια μυϊκής πρωτεΐνης και ενισχύει την ανάπλαση των κυττάρων. Κάτι πολύ σημαντικό στη διαδικασία της ανάπλασης είναι ο βαθμός της ενυδάτωσης. Όσο υψηλότερη ενυδάτωση προσφέρουμε στον οργανισμό ευκολότερα ξεκινά η διαδικασία σύνθεσης πρωτεϊνών.
Διατροφικές πηγές πλούσιες στο απαραίτητο αμινοξύ είναι:
*άπαχο βοδινό κρέας
*πουλερικά
*αυγά
*γάλα & γαλακτοκομικά προϊόντα
*σιτάρι
*λάχανο
*παντζάρι
*φασόλια
*σπανάκι
*μαϊντανός

Οι σκόνες ορού γάλακτος περιέχουν έξτρα γλουταμίνη, γι’αυτό όσοι κάνουν λήψη καλό είναι να προσέχουν τα ποσοστά αναλογίας. Αν και δεν πρέπει να ανησυχούμε διότι μελέτες δεν έχουν βρει κάποιες δυσμενείς παρενέργειες της γλουταμίνης, ωστόσο, όπως με όλα τα συμπληρώματα η υπερβολική λήψη δεν είναι ποτέ μια καλή ιδέα και ίσως παρουσιαστούν σε ορισμένους στομαχικές διαταραχές.


                                                             
ΜΕΛΕΤΗ-ΑΡΘΡΑ :ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ
Σύμβουλος-Εναλλακτικής-Αθλητικής Διατροφής.

*Μεταβολισμός/Γλουταμίνη 
Βιβλιογραφία- πηγή : Modern nutrition in health and disease.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου